Vivian
Vivian Love & Life 12 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

5 dingen die óók borstpijn kunnen veroorzaken

Elke vrouw weet dat borsten zowel een vloek als een zegen kunnen zijn. Ze geven je prachtige vrouwelijke vormen, maar kunnen je helaas af en toe ook met flink wat pijn opschepen.

Of je nou je beha aandoet, iemand een knuffel geeft of misschien wel iets van de bovenste plank af pakt, soms schiet er een enorme pijnscheut door één of beide borsten heen. Hoewel veel vrouwen hierbij meteen van het ergste uitgaan, is zo’n pijnscheut vaak niets om je zorgen over te maken, zegt Raquel Dardik van NYU Langone Medical Center.

Mocht je toch ongerust zijn over je borstpijn, willen we je natuurlijk ten zeerste aanraden om bij je dokter langs te gaan om het zekere voor het onzekere te nemen. Wel is het belangrijk niet direct in paniek te schieten: in de meeste gevallen is borstpijn stukken onschuldiger dan je denkt. De volgende vijf factoren kunnen een mogelijke oorzaak zijn.

1. Je menstruatie.

Je menstruatie kan naast buik- en rugpijn ook borstpijn veroorzaken. “Cyclic breast pain comes and goes with your cycle and is caused by the monthly hormonal shifts you experience”, legt Dardik uit. “Some women are more sensitive to these changes than others, while some only experience it randomly or never.” Het meest voorkomende is dat de borsten vanaf zeven tot tien dagen voor de menstruatie gevoelig beginnen te worden, maar dit kan per persoon verschillen.

2. Bepaalde medicijnen.

Medicijnen met hormonale werking (vooral de anticonceptiepil) kunnen borstpijn veroorzaken, omdat je je lichaam ineens een dosis hormonen toedient. Hoewel nog niet exact bekend is hoe je lichaam hiermee omgaat, is wel duidelijk dat dit onder andere borstpijn kan verklaren. Ook medicatie tegen hoge bloeddruk, haarverlies of acné is gelinkt aan borstpijn.

3. Je workout.

Dardik legt uit dat er twee soorten spieren zijn die borstpijn kunnen veroorzaken. De eerste is je borstspier (musculus pectoralis), die je kunt overbelasten door bijvoorbeeld bankdrukken. In dat geval kun je je spieren maar beter genoeg rust gunnen, voordat je weer keihard aan de slag gaat in de sportschool. Ook kun je last hebben van de kleine spieren tussen je ribben. Als deze geïrriteerd of ontstoken raken, zul je de pijn net onder je borsten voelen. Vaak kun je deze pijn zelf verlichten door te stretchen en wat paracetamol te nemen, maar als de pijn aanhoudt kan het geen kwaad om langs de huisarts te gaan.

4. Je beha.

Een slecht passende beha is één van de meest voorkomende redenen van borstpijn, vooral bij vrouwen met grotere borsten en renners. Zorg daarom altijd dat je beha genoeg steun biedt. Als je twijfelt of je de juiste maat hebt, kun je het beste bij een lingeriewinkel langsgaan om je op te laten meten.

5. Een infectie.

Borstinfecties komen vooral voor bij vrouwen die borstvoeding geven, wanneer bijvoorbeeld een melkkanaal in de borst verstopt raakt. Maar ook vrouwen die geen borstvoeding geven kunnen een borstinfectie oplopen, vaak door schade aan de tepel (door bijvoorbeeld een piercing). In dit geval voel je de pijn vaak op een bepaalde plek en niet door je hele borst heen. Ook kan er sprake zijn van roodheid en kun je je misselijk en koortsig voelen. Als je denkt dat je een borstinfectie hebt, is het belangrijk om je te laten onderzoeken door een arts. Vaak kan de infectie met antibiotica en een warm kompres bestreden worden.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.