Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Food 13 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

5 dingen die je écht niet moet eten voor je gaat slapen

Al weten we dondersgoed hoe ongezond het is, als je het ons vraagt is die heerlijk vette late night snack onze lieveling-maaltijd van de dag. Toch blijken we het nu toch écht beter niet te kunnen doen. Niet voor de calorieën, maar om goed te kunnen slapen.

Nu nog de discipline…

Nachtrust

Een goede nachtrust is een cruciaal element voor hoe je je overdag voelt. Er is dan ook niets frustrerender dan ’s nachts oneindig schaapjes tellen en naar het plafond staren. Mocht jou dit vaak overkomen en wil je er alles aan doen om hier verandering in te brengen? Vergeet dan vooral geen rekening te houden met je eet- en drinkritme.

Eerste hulp bij slapeloosheid

Ten eerste is het belangrijk om elke vorm van late night snack te vermijden. Je lichaam zal het eten gaan verwerken naar energie en laat dat nou net iets zijn dat je niet nodig hebt om te kunnen slapen.

Gedurende de dag is het goed om op te letten dat je niet te grote porties eet. (Te) grote porties kunnen het verteringsproces verstoren, wat funest is voor zowel energie als rust.

Eet voordat je lichaam begint te ontspannen. Naar bed gaan met een lege maag verlaagt de bloedsuikerspiegel en verstoort het vermogen van het lichaam om goed te slapen.

En dan nu: De lijst met dingen die wij o-zo-heerlijk vinden, maar nu dus toch echt gaan proberen te vermijden, om als een roosje te slapen…

1. Chocolade

Onze all time favourite comfort-snack blijkt ons toch echt een beetje in de steek te laten… Chocolade heeft een hoog caffeinegehalte, wat – net als koffie, thee en energie-drankjes – zorgt voor energie. Deze cafeïne-energie zorgt ervoor dat tijdens de laatste stadia van de slaap (de REM-slaap) snelle oogbewegingen vaker voorkomen. Hierdoor kun je vermoeid en suf wakker worden.

2. Kaas

Laten we eerlijk zijn, een dag zonder kaas is een dag niet geleefd. Lactose-intolerant of niet, kaas kunnen we moeilijk laten staan. Helaas is het een van de slechtste dingen om te eten voor je gaat slapen. Kaas bevat een hoog gehalte aan aminozuur tyramine, een hele mond vol, wat ervoor zorgt dat bijnier het ‘vecht- of vluchthormoon’ afgeeft en we ons alert of hyper zullen voelen. Geen ontspannen gevoel waar je lekker van in slaap valt dus.

3. Alles met peper

Ook die heerlijke pittige curry kun je beter laten staan als je slaapproblemen ervaart. Spicy gerechten bevatten veel capsaïcine. Uh wat? Ja, precies, wij hadden ook geen idee.. Capsaïcine is een chemische stof die je lichaamstemperatuur verhoogt, wat je slaap zal verstoren. Voeg hier ook nog eens de grote hoeveelheid energie die nodig is om de kruiden te verteren van veel pittige gerechten en je kunt dag zeggen tegen je o-zogeliefde nachtrust.

4. Ijs

Er is niets lekkerder dan een grote bak Ben & Jerry’s Caramel Chew Chew leeglepelen op de bank met een goede film of serie, maar die enorme bak aan suiker heeft niet alleen een negatieve impact op je gezondheid, maar ook op je slaap. Eten met veel suiker, zoals snoep en ijs, zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel in het begin stijgt, maar crasht terwijl je slaapt. Deze crash waarschuwt de bijnieren dat er een noodgeval is, wat je lichaam uit de slaap haalt.

5. Chips

Om niet uitgedroogd wakker te worden, is überhaupt een kunst. Te veel zout dehydrateerd het lichaam nog meer, wat vermoeidheid veroorzaakt. Experts geven aan dat je chips (of andere gezouten producten) het beste maximaal twee uur voordat je gaat slapen kunt eten om je slaap niet te verstoren.

Om je gerust te stellen, er zijn ook lekkere (wél healthy) snacks die je nachtrust juist bevorderen. Kersen, honing, bananen en amandelen kun je geheel guilt-free snoepen voor je gaat slapen.

Moeite met slapen? Door deze methode val je direct als een blok in slaap

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.