Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 13 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

6 subtiele signalen van je lichaam dat je naar je slaapritme zou moeten kijken

Ja, je bent de laatste tijd wat sneller moe dan normaal, maar dat zal de tijd van het jaar wel zijn. Toch, of is er meer aan de hand? Jouw lichaam heeft een aantal manieren om te laten zien dat je slaapritme niet goed is, en dat komt niet alleen naar voren als vermoeidheid. De onderstaande subtiele signalen kunnen ook een teken zijn dat je te weinig slaapt.

Herken je deze signalen, dan is het dus tijd om iets aan je slaapritme te gaan doen. In dit artikel lees je over 6 slechte slaapgewoontes die je als eerste wilt elimineren.

6 x zo geeft jouw lichaam aan dat je niet genoeg slaapt

Herken je jezelf in een of meerdere van deze signalen?

1. Je wordt wakker met rug- of nekklachten

Je pakt netjes acht uur slaap per nacht, en tóch word je ‘s morgens verrot wakker. Je hebt last van je rug en loopt de hele dag door met een stijve nek en hoofdpijn. Soms komt het voor dat je wel genoeg slaapt, maar dat je houding ervoor zorgt dat je niet uitgerust wakker wordt.

De oplossing: investeer in een nieuw hoofdkussen dat past bij jouw slaaphouding. Zorg er ook voor dat je een goed matras hebt waar je lekker op ligt.

2. Je wilt constant op de snooze-knop drukken

Snoozing is losing. We kunnen nog honderd keer vertellen hoe slecht snoozen voor je is maar dat gaan we niet doen. Ben jij ‘s morgens geneigd om telkens weer op die snooze-knop te tikken, dan kan dat een teken zijn dat je niet lang genoeg hebt geslapen óf dat je midden in je diepe slaap wakker gemaakt wordt. Als je vermoedt dat bij jou dat laatste aan de hand is, dan check je het onderstaande artikel voor tips.

Door deze TikTok-hack word jij elke ochtend fris en energiek wakker

3. Je bent sneller chagrijnig dan normaal

Sure, je geeft het zelf misschien liever niet toe, maar stiekem merk je aan jezelf dat jouw lontje steeds korter begint te worden. Als jouw humeur de laatste tijd steeds vaker op standje onweer staat, dan zou dat zeker kunnen wijzen op een slaaptekort. Zelfs als je je niet echt moe voelt.

4. Je hebt meer trek dan normaal

Een grotere eetlust is geen bad thing, het is een teken van jouw lichaam dat er iets aan de hand is. Als jij niet genoeg slaapt, ontstaat er in jouw lichaam een hogere dosis ghreline. Dit stofje wordt ook wel het hongerhormoon genoemd omdat, je raadt het al, je er honger van krijgt.

5. Je wordt wakker met zweet op je rug

Slaap jij het liefste in een flanellen pyjama met de verwarming op 20 graden? Jouw lichaam wordt daar helaas niet zo blij van. In zo’n warme slaapkamer zal jouw lichaam ‘s nachts uitgedroogd raken en dat is de volgende ochtend niet echt lekker wakker worden. Het beste ga je voor deze temperatuur in de slaapkamer.

6. Je gebruikt je bed ook om in te werken

Niet alleen is werken vanuit bed slecht voor je lichaamshouding (oei, arme rug), maar het is ook niet goed voor je mentale gezondheid. Als jij werkt vanuit bed, dan koppelt jouw brein het bed met werken. Als jij ‘s avonds datzelfde bed inkruipt om te slapen, dan denken jouw hersenen dus dat je wilt gaan werken en dat zorgt voor slapeloze nachten.

5 simpele manieren om meer slaap te krijgen (volgens een expert)

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.