Inga Stoit
Inga Stoit Lifestyle 18 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

7 magische dingen die gebeuren als je dagelijks aan zelfliefde werkt

Werken aan zelfliefde kan klinken als een ‘moetje’, als iets waar we soms niet al te veel zin in hebben. Zoals het eten van meer groenten of een grote schoonmaak in je kamer of huis. Terwijl iets doen wat in het teken van zelfliefde staat enorm helpend kan zijn voor je mentale gezondheid. Dat het een positief effect op je leven heeft hoeven we je uiteraard niet te vermelden. De beloningen zijn diepgaand en dus daarom zeker de moeite waard.

De 7 voordelen van #selflove

1. Het maakt je minder kritisch en veroordelend

Een gezond gevoel van zelfliefde kan ervoor zorgen dat je jezelf meer accepteert, en omdat we allemaal met elkaar verbonden zijn, verspreid die acceptatie-energie zich naar anderen in jouw omgeving. Overdreven kritisch en veroordelend zijn is een van de grootste blokkades voor intimiteit met anderen. Het leren accepteren van de meest rommelige, meest onvolmaakte delen van jezelf, kan je helpen een sterkere band op te bouwen met vrienden, geliefden, familieleden en collega’s.

2. Vergroot je medeleven met anderen

Zelfliefde is in tegenstelling van wat je misschien denkt niet egoïstisch. Als je de compassie voor jezelf vergroot, kan het nieuwe wegen creëren waardoor medeleven in het algemeen natuurlijker aanvoelt. Als je bijvoorbeeld werkt aan het erkennen en valideren van je eigen emoties, zal je de mentale gewoonte krijgen om de emoties van anderen te erkennen. Je kan daardoor wellicht beter iemand helpen met zijn of haar emoties.

3. Voorspoedig genezing op andere gebieden van je leven

We hebben niet altijd de controle tijdens een fysieke, emotionele of financiële ‘genezings’ reis waar we allemaal soms doorheen moeten. Maar één aspect waar we wel meer controle over kunnen hebben, is onze houding of benadering ten opzichte van onszelf tijdens deze reis. Het vieren van kleine overwinningen en jezelf eraan te herinneren dat je trots bent op je toewijding aan een helende reis, kan je eigenliefde vergroten. Negatieve gedachten zijn een no go. Zelfliefde helpt je jezelf te vergeven, je kunt hierdoor snel nieuwere, gezondere ervaringen voor jezelf creëren.

4. Sta open voor genezing van wonden uit de kindertijd

Een vaak voorkomend patroon in veel wonden uit de kindertijd is dat je je niet genoeg geliefd voelt. Met name niet genoeg geaccepteerd, gevierd, beschermd of gewaardeerd. Je kunt liefde voor jezelf uiten door bewust meer voor jezelf te zorgen, prioriteit te geven aan je dromen of meer financiële stabiliteit voor jezelf te creëren. Dit kunnen manieren zijn om jezelf iets fundamenteels te geven wat misschien in je kindertijd ontbrak. In plaats van naar ouders of verzorgers te kijken voor deze genegenheid, heb je de tussenpersoon uitgeschakeld.

5. Geef je zelfvertrouwen een boost

Een deel van je veilig voelen om gezonde risico’s te nemen, is niet bang zijn dat je jezelf emotioneel in de steek laat als dingen niet werken zoals gepland. Je kunt je zelfliefde vergroten door peptalks aan jezelf te geven. Je benadrukt je sterke punten. In het verleden heb je namelijk al zoveel doorstaan, je weet dat het nemen van risico’s ongeacht de uitkomst hiervan goed zal komen. Als je weet dat je liefde voor jezelf hebt, ongeacht wat er gebeurt, zullen het nemen van gezonde risico’s veel makkelijker worden.

6. Creëer meer onvoorwaardelijke liefde voor jezelf

Als je geen zin hebt om van jezelf te houden, is dat meestal het moment waarop je zelfliefde het meest nodig hebt. Een dagboek waarin je jezelf bedankt en lief hebt kan dan helend zijn. Als je jezelf toespreekt (of toeschrijft) met zachte, liefdevolle, vergevingsgezinde woorden op het moment waarop je jezelf of anderen teleurstelt, zal deze onvoorwaardelijk liefdevolle reactie na verloop van tijd je standaardmodus worden. Het initiëren van een positieve transformatie in je leven is makkelijker als je jezelf verantwoordelijk kunt houden, terwijl je tegelijkertijd van jezelf kunt houden en jezelf kunt troosten.

7. Verbetering van je intuïtie

Het eren en uiten van je behoeften en verlangens in een relatie (in welke vorm dan ook), helpt je jezelf meer te waarderen. Als je meer waarde aan jezelf hecht, zul je je eigen intuïtieve instinct meer vanzelf gaan waarderen.

Tot slot

Zelfliefde is iets om dagelijks te beoefenen, het is iets dat wat nooit perfect hoeft te worden uitgevoerd. Vier alle kleine momenten waarop je jezelf op een nieuwe liefdevolle manier kunt ontmoeten. Deze overwinningen lijken misschien klein, maar ze kunnen een enorme impact hebben op de kwaliteit van je leven.

7 manieren om meer te gaan verdienen dit jaar

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.