Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Love & Life 23 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

7 verschillen tussen hoe mannen en vrouwen verliefd worden

Volgens de wetenschap zijn er niet heel veel verschillen tussen de gevoelens van mannen en vrouwen als het gaat om verliefdheid, maar er zijn zeker wel een paar verschillen tussen hoé ze verliefd worden. Zo zegt de man bijvoorbeeld eerder ‘ik hou van je’, maar zit er ook verschil tussen hoe vroeg diegene verliefd wordt op een ander.

Daarnaast zijn er meer verschillen tussen hoe een man of vrouw verliefd wordt. Je leest het hier.

Verliefd worden: verschillen tussen mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen verschillen nu eenmaal in het uiten van gevoelens en emoties. En hoewel het soms moeilijk meetbaar is, omdat het zo’n subjectief onderwerp is, zijn er een aantal verschillen als het om liefde gaat.

“Onderzoek toont aan dat mannen en vrouwen verschillen in het tonen van emoties en hun gedachtes daarover ook op een andere manier beschrijven,” vertelt psycholoog Dr. Danielle Forshee aan Bustle.

Volgens verschillende onderzoeken zijn er echter verschillen gevonden tussen de man en vrouw als het gaat om verliefdheid. Nu zegt je geslacht aan het eind van de dag natuurlijk niet zo veel, zo gaat dit voornamelijk over heteromannen en -vrouwen, maar wie weet is dit bij jou wel het geval. We hebben zeven fascinerende verschillen tussen hoe mannen en vrouwen verliefd worden verzameld.

1. Vrouwen focussen zich vaak op één persoon

Over het algemeen focust een vrouw zich sneller op één man en een man snel op meerdere vrouwen. Dit betekent niet gelijk dat elke man dit doet, of dat een man daarom sneller vreemdgaat, maar een vrouw focust zich volgens een onderzoek sneller op één man of jongen. Hmm, interesting.

2. Mannen worden sneller verliefd

Je zult het niet verwachten, maar mannen worden écht sneller verliefd dan vrouwen. Dit toonde een studie aan van tandfonline. De reden is eigenlijk heel simpel: het heeft vooral te maken met biologie.

“De auteurs van de studie concludeerden dat dit vooral logisch is omdat vrouwen om evolutionaire en biologische redenen meer op hun hoede moeten zijn om voor iemand te vallen,” vertellen twee dating experts, Jonathan en David Bennett, aan Bustle. Vaak wordt gedacht dat de vrouw sneller verliefd wordt, maar dat is dus helemaal niet zo.

3. Mannen zeggen eerder ‘ik hou van je’

Ook dit wordt niet vaak gedacht, maar mannen zeggen sneller ‘ik hou van je’ dan vrouwen. In het vorige onderzoek werd namelijk ook onderzocht of mannen het ook sneller uiten, en dat is zo. Omdat ze eerder liefde voelen voor hun (toekomstige) partner, zullen ze dit ook sneller uiten. Dit komt deels door biologie, maar ook deels omdat vrouwen het pas zeggen wanneer ze hier echt klaar voor zijn.

4. Vrouwen zeggen vaker ‘ik hou van je’

Dat een vrouw minder snel ‘ik hou van je’ zegt, betekent niet dat ze het minder zal zeggen. Wie een relatie heeft zult vast wel weten dat een man minder ‘ik hou van je’ zegt dan een vrouw, en dat heeft ook zo zijn redenen. Volgens onderzoek betekenen de woorden namelijk veel meer voor een vrouw dan voor een man.

Vrouwen zetten de woorden ‘ik hou van je’ in de top tien van fijnste en beste romantische acties, terwijl een man dit niet doet. Wanneer een man echter weet dat deze woorden veel betekenen voor hun partner, zeggen ze dit wel vaker. Ook hierin speelt biologie een grote rol: voor vrouwen betekenen de woorden namelijk ook dat ze zekerheid hebben en verbonden zijn met hun partner.

5. Vrouwen hebben meer tijd nodig zichzelf te worden rondom hun partner

Dat een man eerder verliefd wordt op een vrouw, is wel duidelijk. Een vrouw heeft dus meer tijd nodig om de woorden ‘ik hou van je’ te zeggen, maar ook om verliefd te worden en echt zichzelf te worden bij hun partner. Bij een vrouw spelen namelijk volgens een onderzoek veel meer factoren dan alleen uiterlijk en innerlijk. Terwijl het mannen vaker overkomt ‘verliefd op het eerste gezicht’ te worden, is dit bij de vrouw minder vaak het geval.

Volgens een onderzoek van New York Times zijn mannen veel visueler en heeft een vrouw vaak wat meer informatie nodig om erachter te komen of ze wel verliefd (kunnen) worden. Nogmaals is dit niet bij iedereen het geval; het verschilt per persoon.

6. Mannen en vrouwen zoeken naar dezelfde kwaliteiten

Veel onderzoeken tonen aan dat er ondanks de bovenstaande verschillen er ook een aantal overeenkomsten zijn tussen hoe mannen en vrouwen verliefd worden. Zo zijn beiden op zoek naar dezelfde dingen: huisje, boompje, beestje. Ook andere kwaliteiten en eigenschappen van een (toekomstig) partner spelen bij beide geslachten een grote rol. Zo is vriendelijkheid, humor, intelligentie, begrip en respect ook ontzettend belangrijk.

7. Mannen hebben vaker het gevoel dat de liefde niet wederzijds is

Zoals we net al zeiden ervaren mannen vaker het gevoel van ‘liefde op het eerste gezicht’, maar hebben ze dus ook vaker de ervaring en het gevoel dat hun liefde niet wordt beantwoord. Ook verwarren veel mannen liefde met lust, wat ervoor kan zorgen dat niet alles op één lijn ligt.

Hoe dan ook: het verschilt bij ieder persoon, en het geslacht zou allesbehalve een grote rol moeten spelen in de liefde. Dit zijn volgens de wetenschap de verschillen tussen hoe mannen en vrouwen verliefd worden.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.