Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 23 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Haarkleur niet zoals verwacht? 5 fouten die je maakt bij het verven van je haar

Je zult vast wel eens meegemaakt hebben dat je je haar hebt geverfd en het resultaat niet is geworden hoe je had verwacht. Het is bijvoorbeeld een stuk lichter of het staat je toch minder goed dan je dacht. Dat ligt niet altijd aan de haarkleur, maar soms ook aan het proces van het verven. Er zijn genoeg oorzaken waardoor de kleur niet is geworden hoe je had verwacht.

We leggen uit welke fouten je maakt en hoe je kunt voorkomen dat je haar anders wordt dan verwacht.

Haarkleur niet als verwacht

Je coupe een andere haarkleur laten verven geeft je een gevoel dat niet te omschrijven is. Je krijgt eindelijk het kleurtje waar je zo naar verlangde en kan niet wachten je nieuwe identiteit te zien. Het komt alleen helaas vaak genoeg voor dat de haarkleur anders wordt dan je in eerste instantie had verwacht.

Je haarkleur kan lichter uitvallen dan je denkt, maar het kan ook zijn dat het juist te donker is geworden. Kortom: je haar verven is geen makkelijke taak en er zijn een aantal risico’s die je loopt. Zo kan het zijn dat er een aantal fouten zijn gemaakt tijdens het verven van het haar waardoor je haarkleur dus anders kan uitpakken dan je zou willen.

Om dit te voorkomen hebben we de vijf meest voorkomende fouten tijdens het verven van je haar verzameld. Beter voorkomen dan genezen, toch?

1. Je hebt het van tevoren niet licht genoeg gemaakt

Wanneer je besluit voor een wat lichter kleurtje te gaan, zoals roze, blond als Billie Eilish of rood, is het wel zo verstandig je haar van tevoren lichter te maken indien je wat donkere lokken hebt. De verf kan donkerder uitkomen en met sommige kleuren zelfs een beetje bruin- of modderachtig. Om de haarkleur op de juiste manier uit te laten komen is het verstandig je haar van tevoren te bleken of highlights te zetten.

2. Je hebt je haar al vaker geverfd

Laten we eerlijk zijn: je haren verven kan best addicting zijn. Eenmaal je haar geverfd te hebben en de uitgroei van je natuurlijke haar zien kan alweer een trigger zijn om je lokken weer te verven. Hoe dan ook, wanneer je je haar vaker hebt geverfd, maakt niet uit welke kleur, dan kan dat ook effect hebben op je aankomende haarkleuren. De kleuren stapelen zich namelijk op in je oude haren, wat kan zorgen voor verschillende tinten wanneer je hier weer overheen gaat verven.

Wanneer je dus voor een andere haarkleur gaat is de kans aanwezig dat je dit gaat zien aan je haar. Sommige stukken, en denk dan vooral aan je oudere lokken, kunnen donkerder uitvallen. Om dit te voorkomen kun je het beste een kapper bezoeken die hier verstand van heeft. Die kan dan kijken of dit te voorkomen valt.

3. Je hebt het te lang laten zitten

We raden je aan om je haar te laten verven bij een professionele kapper, maar we snappen ook dat je het eens thuis wilt proberen. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Well, think again, want er kunnen een heleboel dingen misgaan. Zo kun je de verkeerde kleur hebben gebruikt maar kan het ook zijn dat je je haarverf veel langer laat zitten dan eigenlijk nodig is. Hierdoor kan de haarkleur donkerder uitvallen of er heel onnatuurlijk uitzien.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om, overduidelijk, het pakje verf goed na te lezen en de gebruiksaanwijzingen te volgen. Wanneer je haar al is geverfd en het er te lang heeft ingezeten, kan het nog helpen om een clarifying shampoo te gebruiken. Hierdoor vervaagt de kleur.

4. De haarkleur die je hebt gekozen is te onnatuurlijk

Wanneer we een haarkleur zien op een ander model projecteren we dit vaak op je eigen coupe. Dit is heel normaal, maar toch een beetje gek. Iedereen heeft namelijk een andere haartextuur en een andere huidskleur. Het kan namelijk zo zijn dat de kleur op het model erg goed staat, maar in combinatie met jouw huidskleur eigenlijk helemaal niet zo mooi staat als je dacht.

De kleur haar die je dan krijgt ziet er dan onnatuurlijk uit, en past allesbehalve bij je. Vraag in eerste instantie altijd advies aan een kapper wanneer je twijfelt of de haarkleur wel zo goed bij je past. Voor een natuurlijke look is het het beste om ongeveer twee tot drie tinten van je natuurlijke haarkleur af je lokken te verven.

5. Je gebruikt de verkeerde shampoo

Je geverfde haar heeft de ultieme verzorging nodig dat het nodig heeft: je wilt je haar tenslotte allesbehalve beschadigen of droog laten lijken. Voor blonde lokken werkt zilvershampoo het beste met achteraf een fijn masker, en voor andere kleuren werkt kleurenshampoo het beste.

Eenmaal je haar geverfd te hebben is het dus ontzettend belangrijk dat je de juiste shampoo gebruikt, anders kan het nog wel eens vervagen of een andere kleur worden. Licht je daarom goed in over welke shampoo jouw gekleurde coupe nodig heeft.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.