Gina Koninkx
Gina Koninkx Body & Mind 13 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Is aloë vera sap worth the hype? Wij checken de claims die TikTokkers doen in hun video’s

But is it worth the hype? Een vraag die meestal in je opkomt na het zien van wederom een product dat viraal gaat op TikTok. Van beautyhacks tot superfoods, dit platform is bij uitstek de plek waar content viraal kan gaan en waar tout bekend TikTokker zich vervolgens aan waagt, zo ook aloë vera sap. Maar is dit echt de hype wel waard?

Aloë vera sap wordt (ineens) geprezen op TikTok. Zo raden veel jonge meiden aan elke ochtend een shotje van dit spul te nemen, zo zal niet alleen je acné op wonderbaarlijke wijze verdwijnen maar kan ook de huidaandoening psoriasis in kalmer vaarwater komen. Maar is dat wel echt zo?

TikTok viral: aloë vera sap drinken

Het is soms moeilijk inschatten of een trend die je op TikTok voorbij ziet komen wel echt de moeite waard is. Daarom zoeken wij voor je uit of aloë vera sap in de categorie try of deny valt.

Wat is er gaande en wat beloven de TikTokkers? De hashtag #aloeverajuice is inmiddels goed voor bijna 2 biljoen views. In deze video’s zweren – voornamelijk vrouwen – bij de werking van het drankje. Zo zou het niet alleen een stralende huid zonder onzuiverheden opleveren maar heeft het volgens hen ook een positieve werking op je darmgestel.

@munch.with.momo Let’s see if Aloe Vera juice helps me with my acne and psoriasis! Thank you for the tip @bria lemirande! #acne #psorasis #aloeverajuice #aloevera #acnetreatment ♬ Love You So – The King Khan & BBQ Show

Kloppen de beweringen van de TikTokkers?

Klopt het wel wat je in de video’s ziet? Kan je huid binnen een week verbeteren als je aloë vera sap drinkt en worden je darmen er ook echt gezonder van?

Er is onderzoek gedaan naar de werking van aloë vera op de huid, en ja er zijn studies die aantonen dat acné hierdoor kan verbeteren. Kanttekening is wel dat het gaat om kleinschalige studies die niet kunnen garanderen dat dit ook echt het geval is en voor iedereen geldt. Dit soort studies zijn vaak uitgevoerd met een zeer kleine groep testpersonen (bijvoorbeeld 8 mensen) waardoor niet met zekerheid kan worden gezegd dat dit ook echt klopt.

Toch staat aloë vera al eeuwenlang bekend om haar helende werken. De gel die voorkomt in de stengels van de plant heeft een desinfecterende werking. Zo wordt er in Aruba (waar de plant veel voorkomt) al heel lang gebruik gemaakt van de helende werking van de plant.

Maar, volgens vele experts valt niet te bewijzen dat er een verband is tussen een mooie huid en het drinken van aloë vera sap. Ook bietensap zou eenzelfde werking hebben en is daarin niet anders dan de werking van aloë. Dit verandert sterk per persoon en ook de video’s op TikTok kun je dus maar beter interpreteren als het advies van iemand die er ‘toevallig’ een goede ervaring mee heeft.

De werking van aloë op je darmen

Wat betreft de bewering dat aloë vera sap goed zou zijn voor je darmgestel, kan dit worden bevestigd door verschillende onderzoeken. Maar ook in dit geval gaat het om kleine studies waarbij gebruik is gemaakt van een kleine groep testpersonen. Dit gaat dus zeker niet op voor iedereen.

Er is maar één manier om erachter te komen of de uitwerking op jouw gezondheid ook positief is: door het zelf te ervaren. Zoals voor eigenlijk alles geldt ook hier: neem nooit meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.