Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 10 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Anna (35) had flinke schulden: ‘Kon niet eens eten kopen’

Anna stond vijftien jaar lang altijd 1000 euro rood en had een creditcardschuld van 4000 euro. In deze serie over praten over geld, die we samen met Rabobank maken, vertelt ze hoe ze haar schulden afloste en van financieel onwetend naar financieel gezond ging.

Het klinkt misschien gek, maar Anna (35) is nog elke dag dankbaar voor het moment waarop ze in huilen uitbarstte in de supermarkt omdat ze haar boodschappen niet kon betalen. De reden: ze stond maximaal rood en haar creditcard was geblokkeerd. Het was een dieptepunt. Haar allerdiepste punt eigenlijk. En dat zorgde voor een ommekeer in haar leven.

Erfenis over de balk

“Geld was altijd een gevoelig onderwerp”, vertelt Anna. “Mijn ouders waren heel zuinig, ook al was er genoeg geld, en spraken niet zo veel over financiën. Ik wist wel dat ik moest sparen, maar het was mij niet echt duidelijk waarom dat verstandig was. Als tegenreactie gaf ik vanaf het moment dat ik mijn eigen geld verdiende alles uit. Dat ik ook rood kon staan, vond ik heel handig. Ik maakte er gretig gebruik van en kocht, ook als ik mijn inkomen er doorheen had gejaagd, kleding of ging uit eten.”

Zo ging Anna geleidelijk aan steeds dieper de min in. “Het was niet zo dat ik nooit geld had. Op mijn achttiende kwam er een rekening vrij met het bedrag wat mijn ouders vanaf mijn geboorte voor me hadden gespaard. Het kwam niet in me op om daarvan iets te laten staan voor later. Datzelfde gold voor de erfenis van mijn oma, daarvan ging ik op wereldreis. Al in het eerste jaar had ik alles over de balk gesmeten. In de vier jaar die ik daarna nog reisde, werkte ik en maakte ik weer dankbaar gebruik van het rood staan en de creditcard.”

Op een houtje bijten

Eenmaal terug in Nederland begon het gevoel dat ze iets aan haar uitgavenpatroon moest doen op te borrelen. “Maar pas toen ik niet meer mijn avondeten kon betalen in de supermarkt, ging de knop om. Voor Sinterklaas vroeg ik een financieel boek. Dat was dé grap van pakjesavond, want ik stond natuurlijk niet bekend als iemand die verantwoordelijk was op dat gebied.”

Hoewel ze het nog een paar maanden in de kast liet liggen, stofte ze het drieënhalf jaar geleden af en dook ze vol in het onderwerp. “Ik maakte een Excelbestand en kreeg er zelfs lol in. Ik bracht alles in kaart en bepaalde budgetten voor alle categorieën. Niet alleen dankzij het boek, maar ook door online filmpjes te bekijken en informatie op te zoeken. Daarnaast kwam ik een betalingsregeling overeen met de bank voor het rood staan en de creditcardschuld. Ik dacht: dan maar even op een houtje bijten.”

Handboeien af

Daarna begon Anna aan het afbetalen van de schulden aan haar moeder, ontstaan toen ze na haar afstuderen voor haar zieke vader zorgde en geen inkomsten had. “Nadat ik alles had afgelost, voelde het alsof ik bevrijd werd van handboeien. Mijn creditcard heb ik doorgeknipt en ik heb de optie om rood te staan uitgeschakeld. Meteen als mijn salaris binnen was, boekte ik geld over naar mijn spaarrekening, zodat dat was geregeld. Het ging niet altijd vlekkeloos en soms boekte ik iets terug, maar ik hield vol.”

“Die financiële reis heeft mijn ogen geopend”, zegt ze over wat het haar oplevert. “Ik zorgde niet goed voor mezelf en dat leverde me veel stress op. Dat zag ik pas echt toen ik besloot om andere keuzes te maken. Ik heb geen schulden meer en heb controle over mijn geld, mijn geld niet meer over mij. Daardoor voel ik me blijer, heb ik meer rust en ben ik zelfverzekerder. Zo durfde ik nu ineens wel om opslag te vragen en dat kreeg ik!”

Rock bottom

“Grappig genoeg snap ik de spaarzaamheid van mijn ouders intussen helemaal”, vervolgt Anna. “Nu vraag ik me zelfs af waarom niet iedereen dit doet. Ik denk dat je eerst rock bottom moet gaan; je moet tegen een muur aan knallen om echt te willen veranderen. Het gekke is: we besteden zo veel tijd aan geld verdienen – wel 30, 40, 50 of zelfs 60 uur per week – maar we nemen nog geen 10 minuten de tijd om te kijken waar dat geld naartoe gaat.”

Tips voor anderen heeft ze wel. “Vraag hulp en als je dat niet wilt: ga dan zelf op zoek naar de juiste informatie, er is online zo veel te vinden. Probeer er ook iets leuks van te maken; zie wat je doet als een cadeautje aan jezelf. Je kunt in een nieuw geldverhaal stappen. Dat van mij was: ik ben Anna en ik ben een blutte backpacker. Nu is het: ik ben Anna en ik ben goed met geld.”

Rabobank vindt praten over geldzaken tegen de mensen om je heen belangrijk, omdat je daardoor van elkaar kunt leren en het taboe helpt doorbreken. Door het gesprek te voeren, krijg je meer financieel inzicht. Dit helpt je om betere keuzes te maken. Zeker nu, in een periode waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt en geldzorgen toenemen, is dat hard nodig. Wil jij meer financieel inzicht krijgen? Ga dan aan de slag met het 6-stappenplan. Hiermee zet je een stap naar een financieel gezonder leven.

In samenwerking met Rabobank

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.