Tessa Ham
Tessa Ham Career 16 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

5 carrière lessen die we van The Bold Type hebben geleerd

We zijn nog steeds pissed dat The Bold Type is afgelopen en dat het laatste seizoen maar tien afleveringen had. De serie over drie jonge vrouwen die werken bij een tijdschrift in New York gaf ons het gevoel dat we alles kunnen bereiken als we dat willen. Wat ons betreft had de serie dan ook nog wel wat seizoenen door mogen gaan.

Maar goed, in deze vijf seizoenen heeft The Bold Type ons wel veel waardevolle lessen meegegeven.

Carrière lessen uit The Bold Type

Omdat het nieuwste seizoen alleen op Videoland en nog niet op Netflix is te kijken, zullen we geen spoilers uit het nieuwste seizoen delen (maar we verklappen alvast dat ook daar weer veel lessen te leren zijn!).

1. Vrouwen zijn niet de concurrent, we versterken elkaar juist

Een lange tijd heerste het idee dat vrouwen concurrenten van elkaar waren en dat werd versterkt door het beeld wat Hollywood van ons schetste. Maar The Bold Type laat ons zien dat wij vrouwen onoverwinnelijk worden als we elkaar steunen.

Kat, Jane en Sutton begonnen alle drie als assitent, en groeien op een andere snelheid in hun carrière. Toch gunnen deze vrouwen elkaar al het succes van de wereld. Succes is geen taart die op kan raken. Dat weten de vrouwen van The Bold Type.

2. Ken je waarde en vraag daar dan ook om

Een belangrijke verhaallijn in The Bold Type was het moment dat Sutton voor haar droom koos om de fashionwereld in te gaan. Niet alleen omdat ze uitvogelde waar haar passie lag en daar voor ging, maar ook om het moment dat ze onderhandelde over haar salaris.

Het salaris als assitent was lager dan ze verwachtte, maar Sutton wist dat ze met haar sterktes meer verdiende. Toen het bedrijf niet kon bieden wat ze wilde, wist ze andere arbeidsvoorwaarden zoals gratis lunches te regelen. En heel belangrijk: een later moment waarop er weer naar haar salaris zou worden gekeken!

3. Hoe een goede leider eruit ziet

Iedereen heeft een Jacqueline Carlyle nodig in zijn, maar vooral ook haar leven. De editor-in-chief van Scarlet was zo’n verfrissend personage in de serie. Een gevalletje ‘zo kan het dus ook’. Over de leiderschapslessen van Jacqueline Carlyle kunnen we een heel nieuw artikel schrijven, maar het belangrijkste is dat ze haar werknemers uitdaagt om het beste uit zichzelf te halen. En dat niet alleen: ze heeft ook echt het beste met hen voor.

Herinner je nog die keer dat Jacqueline een telefoontje van Beyoncé weigerde om Jane te kunnen helpen met haar schrijven? Precies.

4. Trek je mond open in meetings

In aflevering 1 van The Bold Type leren we al een waardevolle les als Kat haar mond opentrekt in een board meeting met witte mannen van middelbare leeftijd, als ze aangeeft dat ze het Adena-verhaal de moeite waard vindt. En het zal niet de laatste keer zijn dat Kat zich uitspreekt voor waar ze in gelooft.

Dat is indrukwekkend omdat Kat het jongste afdelingshoofd is, en niet eens een ‘seat at the table’ heeft, maar erachter moet staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen minder praten in meetings als ze in de minderheid zijn. Een plek aan de tafel is dus iets heel anders dan daadwerkelijk een stem hebben.

5. We maken allemaal fouten

Fuck ups maken we allemaal, van ontslagen worden (Jane bij Incite) tot een grote fout in onze baan (toen Sutton de peperdure ketting in de taxi liet liggen). Er zijn duizenden fouten die de vrouwen hebben gemaakt in The Bold Type, waardoor we de waardevolle les leerden dat fouten maken nou eenmaal bij het leven hoort.

“Je hebt mij niet gefaald, Jane”, zei Jacqueline een keertje tegen Jane. “Je hebt gewoon gefaald. En soms gebeurt dat nou eenmaal.”

Een fout maken is niet het einde van de wereld. Iedereen maakt ze (maar zwijgt er daarna vaak over). Je bent dus zeker niet de enige. Het belangrijkste is dat je ervan leert en er daarna sterker uitkomt.

5 lessen over geld die we van onze favoriete tv-shows hebben geleerd

The Bold Type seizoen 5: alles over de cast én de bevestigde releasedatum

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.