Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Celebrity 5 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Pro Choice – deze celebrities cancelden Independence Day als f*ck you naar het Hooggerechtshof

Dat het even compleet misgaat in de VS is wel duidelijk. Het Supreme Court is hun verstand verloren en besloot van de abortusregulering een shitshow te maken. Je begrijpt, er is veel weerstand. Normaal staat 4 juli in het teken van de Onafhankelijkheidsverklaring van Amerika. Maar zolang vrouwen niet eens de vrijheid hebben over hun eigen lichaam, valt er helemaal niets te vieren. Deze celebrities kwamen in opstand en cancelden Independence Day.

Independence my ass. 

Kim Kardashian, Katy Perry en meer celebs weigerden Independence Day te vieren

Kim Kardashian, Kris Jenner, Zooey Deschannel en meer A-listers besloten dit jaar niet mee te doen aan de viering van Independence Day, omdat het Hooggerechtshof in Amerika de vrijheid van vrouwen beperkt. Deze sterren behoorden tot een hele reeks A-listers die maandag op sociale media hun volgers wezen op het verschil tussen Independence Day en het gebrek aan onafhankelijkheid dat vrouwen nu hebben over hun eigen lichaam door het controversiële besluit.

Dit is er precies aan de hand in de Verenigde Staten

Waarschijnlijk heb je er al veel over gelezen, maar hier nog even een opfrisser om te laten zien hoe fucked up de situatie daar nu daadwerkelijk is. De Verenigde Staten doet een grote stap terug in de tijd door het landelijke recht op abortus af te schaffen. In veel van de Amerikaanse staten is sinds 24 juni een legale (en dus veilige) abortus niet meer mogelijk. De verwachting is dat straks de helft van de staten mee gaat in deze regel.

Hoe kan dit gebeuren? Doordat de uitspraak Roe vs. Wade – die in 1973 van abortus een recht maakte – verworpen is door het Hooggerechtshof mag nu iedere staat zelf bepalen of abortus legaal is. Met de verschrikkelijke gevolgen van dien.

Geschokte reacties en veel opstand

De wereld reageert geschokt op deze belachelijke beslissing. Vrouwen in veel Amerikaanse staten hebben niet meer de vrije keuze om te doen met hun lichaam wat zij willen – laat staan de keuze te hebben om moeder te worden. Veel politici, celebrities en powervrouwen spreken zich uit over deze bizarre verandering. Een gevoel van woede, onmacht en ongeloof overheerst.

Voormalig First Lady Michelle Obama sprak zich op social media uit met een krachtige en emotionele post.

“I am heartbroken for people around this country who just lost the fundamental right to make informed decisions about their own bodies … This is what our mothers and grandmothers and great-grandmothers lived through, and now here we are again.”

Veel meer celebrities maakten een statement, hoe zij dat deden lees je hier.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.