Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Bizarre Bekentenis 6 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Cleo (23): ‘Ik leen maximaal om merkkleding te kunnen betalen, maar niemand weet dat’

Iedere week doet een lezeres bij ons haar verhaal. Dit kan een betekenis zijn, maar ook een zorg óf een gedachte die zij hebben. Van ongemakkelijke dates tot vriendinnenirritaties, en van geldzorgen tot geheime verlangens. Deze week doet Cleo (23) haar verhaal.

Cleo* werkt vier dagen in de week, naast haar studie. Toch is dat niet de enige bron van inkomsten. Naast haar werk, leent zij ook nog eens maximaal bij DUO om haar verfijnde kledingstijl te kunnen bekostigen.

‘Ik leen maximaal om merkkleding te kunnen betalen, maar niemand weet dat’

Cleo speelt open kaart met ons en vertelt waarom zijn iedere maand weer haar lening bij DUO maximaal zet.

Hi Cleo, kan je iets meer vertellen over jouw situatie?

”Zeker. Sinds ik jong ben heb ik al een fascinatie voor kleding. Merkkleding om precies te zijn. Toen ik tien jaar oud was voelde ik me al een stuk lekkerder in een Vingino Jeans, dan in een HEMA broek. Eigenlijk is dit gevoel nooit weggegaan, hoe stom ik dat ook vindt. Mijn ouders verdienden modaal, dus ik kreeg af en toe merkkleding, maar ook veel betaalbare items.

Toen ik in de pubertijd kwam kreeg ik €100 kleedgeld per maand. In plaats van daar talloze items bij de PRIMARK van te halen, besteedde ik het aan duurdere items. Zo spaarde ik bijvoorbeeld langer voor UGG’s, Zadig & Voltaire blazers en Isabel Marant schoenen. Ik kreeg een rustig en zelfverzekerd gevoel van mooie items dragen. Ik werkte daar hard voor, in het weekend had ik twee bijbaantjes om de kleding te bekostigen.”

Hoe is dat veranderd sinds je studie?

”Ik werkte nog steeds evenveel, dus dat inkomen bleef hetzelfde. Maar sinds ik op mijn achttiende naar het HBO ging, werd bijlenen bij DUO ineens mogelijk. Dus eigenlijk kon ik zonder moeite mijn inkomen verdubbelen, waardoor het kopen van duurdere merken binnen handbereik lag. Ik heb gewoon een zwak voor de mooie afwerking van high end kleding. Ik voel me ook een stuk zelfverzekerder in een mooi item. Niet omdat er een logo opstaat, maar omdat ik het vakmanschap zo waardeer.”

Heb je inmiddels al veel geleend?

”Ik zit nu op een schuld van €38.600 en ik vind dat heel erg. Niemand weet hiervan, want iedereen denkt dat ik mijn kleding bekostig met mijn inkomen van werk.

Als mijn ouders het horen worden ze woest. Ook naar mijn vriendinnen vind ik het gênant om uit te spreken dat ik leen om kleding te kopen. Ik weet dat het totaal niet de bedoeling is, maar de gewoonte is er echt ingeslopen. Voor je het weet zit je op zo’n extreem bedrag. Gelukkig zit ik in de laatste maanden van mijn studie en kan ik daarna niet meer lenen. Dan komt er eindelijk een einde aan het opbouwen van de schuld. Over twee jaar begin ik met afbetalen en daar zie ik nu al onwijs tegenop.”

 

*Cleo haar naam is gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.