Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lifestyle 16 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Karlijn over zelfontwikkeling: ‘Waarom vinden we het zwak als mensen veranderen van mening?’

Ik ben best vaak van mening veranderd. Niet op een irritante wispelturige manier. Maar ik laat nieuwe inzichten mijn oude perspectieven opzij duwen. Leuk vind ik dat, dat nieuwe kennis je bijna dwingt om van standpunt te veranderen. Maar waarom doen we dan met z’n allen alsof het zwak is om van gedachten te veranderen?

Het stigma is dat mensen die vaak van gedachte veranderen beïnvloedbaar zijn. En mensen die standvastig hun punt vasthouden die blijven zo ‘lekker dichtbij zichzelf’. Onzin, denk ik dan.

Ik zit niet in de politiek, dus mag van de eerdere route afwijken

We veranderen allemaal weleens van mening. Om kleine dingen, om grote dingen en alles daar tussenin. Na een indrukwekkende documentaire op Netflix, na een verhitte discussie met vrienden of na het luisteren van een podcast: meer kennis over een onderwerp maakt dat we veranderen van gedachten. Het is een essentieel deel van ontwikkelen.

Toch merk ik zelf dat als ik eenmaal van gedachten ben veranderd, ik er nog niet naar handel. Puur door angst van de reacties van anderen. Dan bedenk ik me dat ik niet in de politiek zit. Ik mág mijn standpunt veranderen. Ik mag halverwege de route wijzigen. En ik mag mijn eerdere zelf tegenspreken.

Dingen waarover we twisten

Wanneer we van gedachten veranderen, doen we dan in onszelf. Het onhandige is alleen dat de mensen om ons heen hier geen bericht van krijgen. Dus wanneer iemand vertelt dat ‘ie vegan eet, is de kans net zo groot dat er verontwaardigde reacties komen als toejuichende. Er zijn een heleboel dingen waarin we ons verdiepen, ontwikkelen – en dus over van gedachten veranderen.

Dus het is oké …

Het is oké om mee te lopen tijdens een klimaatmars, terwijl het vorig jaar nog met het vliegtuig op vakantie ging. Het is oké om eerst een pokkehekel te hebben aan iemand, om er na het eerste gesprek achter te komen dat diegene onwijs aardig is.

Het is oké om te stoppen met je vegan dieet, als je merkt dat de levensstijl toch niet bij jou past. Het is oké als je eerst sceptisch was over vaccineren, maar daarna twee Pfizers in je lijf had zitten. En het is ook oké als je in de afgelopen jaren van politieke voorkeur bent veranderd.

We komen niet graag terug op eerder gemaakte beslissingen of uitspraken. Maar zullen we met z’n allen afspreken dat het juist getuigd van moed en zelfreflectie om van gedachten te veranderen? Je mag van de ja een nee maken – en andersom.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.