Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 17 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Date jij ook met ‘rizz coloured glasses’ op? Dit wil je weten over TikTok’s nieuwste datingtrend

Het spreekwoord ‘liefde maakt blind’ is er niet voor niets. Mensen hebben massaal de neiging een blinde vlek te ontwikkelen voor de gebreken van hun geliefden. Maar hoe zit dat eigenlijk als je aan het daten bent? Op TikTok wordt veel gesproken over de ‘rizz coloured glasses’ en wij leggen deze term aan je uit.

Want ja, ook wij hebben onze dates weleens door rizz coloured glasses gezien.

Wat zijn rizz coloured glasses?

De term rizz coloured glasses is er eentje die vooral onder Gen Z populair is. Het woord ‘rizz’, wat een van de trending datingtermen van het moment is, is een afkorting van ‘charisma’. Dat wetende, is de naam van deze datingtrend iets logischer.

Iemand die datet met rizz coloured glasses op, die ziet alleen het charisma van haar lover. Er zijn nu eenmaal mensen die ons betoveren met hun ongedwongen glimlach, hun verleidelijke ogen en hun moeiteloze charisma. En ja, dat overschaduwt alle tegenvallers.

Het verschil met de roze bril

In het Nederlands zeggen gebruiken we de term ‘zien door een roze bril’, maar dat is wel degelijk anders dan de rizz coloured glasses. Mensen die het leven door een roze bril zien, maken alles mooier en liever dan de realiteit. Iemand die datet door rizz coloured glasses laat zich, onbewust, telkens weel charmeren door zijn of haar date.

Met andere woorden, ze beoordelen hun dates misschien liever op basis van het rizz-niveau dan op basis van dingen als compatibiliteit.

Zo zet je die bril af

Eerlijk is eerlijk: we hebben ons hier allemaal weleens schuldig aan gemaakt. Volgens een onderzoek van datingsite Plenty of Fish valt 43% van de mensen voor een datepartner met rizz.

En hoewel een beetje charme niet verkeerd is, wil je ook een partner aantrekken die op dieper niveau bij je past. Als jij keer op keer voor de verkeerde mensen valt, dan is het tijd om de rizz coloured glasses af te zetten. Dat doe je op de volgende manieren.

 1. Wees zelfbewust
  Wees je bewust van je eigen verlangens, onzekerheden en grenzen. Hierdoor kun je objectiever zijn in het beoordelen van je date.
 2. Observeer goed
  Kijk hoe iemand zich gedraagt. Niet alleen naar jou, maar ook naar anderen. Dit zegt veel over hoe iemand zijn of haar charmes inzet.
 3. Heb geen haast
  Het vinden van een levenspartner gaat niet over één nacht ijs. En juist met charismatische mensen wil jij de tijd nemen. Kijk of er echte compatibiliteit is voorbij het oppervlakkige niveau.
 4. Breng onderwerpen op of stel gerichte vragen
  Ga gesprekken aan die verder gaan dan oppervlakkige onderwerpen. Stel vragen over hun waarden, levensdoelen en eerdere ervaringen. Zo leer je iemands karakter echt kennen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.