Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Fashion 13 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de mooiste mode-tentoonstellingen om zo snel mogelijk te bezoeken

De wereld is weer open, de evenementen en travel-wishlists vliegen om je oren en ook de musea pakken weer uit. Tijd voor een flinke dosis inspiratie. Dit zijn de tentoonstellingen in het teken van mode die je dit najaar absoluut niet wilt missen.

“Dress designing… is to me not a profession but an art” – Elsa Schiaparelli

De mooiste mode-tentoonstellingen om zo snel mogelijk te bezoeken

Want het is weer tijd om eropuit te gaan.

Shocking! The surreal worlds of Elsa Schiaparelli

Na de exposities van Christian Dior, Hermés en Harper’s Bazaar is het dit keer aan Elsa Schiaparelli om te shinen in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. Dat er een fine line is tussen kunst en mode wordt door Elsa’s creaties als geen ander benadrukt. De Italiaanse modeontwerpster werkte in de 20’s en 30’s samen met leden van de internationale avant-garde in Parijs zoals Salvador Dali, Jean Cocteau en Man Ray.

Te bezoeken tot en met 22 januari 2023 in Musée des Arts Décoratifs, Parijs

Gianni Versace Retrospective

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat een van de meest invloedrijke couturiers ooit, Gianni Versace, werd vermoord. Een goed moment om zijn carrière, ontwerpen (voor o.a. Lady Di) en vooruitstrevende ideeën opnieuw tot leven te brengen.

Talloze outfits, accessoires, stoffen, tekeningen, interieur-designs en filmopnames van zijn legendarische shows laten in Gianni Versace Retrospective zien hoe uitzonderlijk creatief Versace was. Hij verbond mode met muziek, fotografie en grafisch ontwerp en liep hiermee voorop in een tijd waarin modeshows en reclamecampagnes transformeerden in ware kunstwerken.

Van zaterdag 3 december 2022 t/m zondag 7 mei 2023 in het Groninger Museum

Africa Fashion

Met deze tentoonstelling viert het V&A de onweerstaanbare creativiteit, vindingrijkheid en de wereldwijde impact van Afrikaanse mode-creatieven. In de expositie zullen meer dan 250 objecten, foto’s en stukken textiel gepresenteerd worden waarbij de nadruk ligt op diversiteit en innovatie. Het V&A verkent hiermee de rijke visuele cultuur die Afrikaanse ontwerpers al decennia inspireert.

Te bezoeken t/m 16 april 2023 in het Victoria and Albert Museum, London

Fashioning Masculinities: The Art of Menswear

Bij mode-exposities gaat het maar zelden om de kunst van de mannenmode. Voor het eerst wordt er in het V&A een tentoonstelling gewijd aan de kracht, de kunst en de diversiteit van mannelijke kleding en uiterlijk. In de expo wordt onder de loep genomen hoe ontwerpers, kleermakers en kunstenaars mannelijkheid hebben gedefinieerd. Een dubbel goede reden voor een tripje naar Londen, lijkt ons.

Te bezoeken t/m 6 november 2022 in het Victoria and Albert Museum, Londen.

Sneakers Unboxed

Sneakerfan? Neem een kijkje achter de schermen bij de schoen die voor technologische doorbraken heeft gezorgd, nieuwe jeugdculturen heeft geïnspireerd en de modewereld op z’n kop heeft gezet. Sneakers Unboxed is een unieke samensmelting van geschiedenis, culturele context en de laatste innovaties van de sneaker.

Te bezoeken t/m 16 oktober 2022 in Het Design Museum Den Bosch

Balenciaga – Meesterlijk Zwart

Het is voor het eerst dat er zo’n grote selectie werken van Balenciaga in Nederland te zien is. De Spaanse ontwerper stond bekend als strenge modeontwerper die zijn werk als zijn kunst beschouwde. Voor zijn sculpturale ontwerpen werkte hij het liefst werkte hij met zwart omdat daarmee de meesterlijke lijnen van de silhouetten nog meer benadrukt werd. Met de tentoonstelling brengt het Kunstmuseum Den Haag een eerbetoon aan zijn creaties in deze “kleur”.

Te bezoeken t/m 5 maart 2023 in het Kunstmuseum Den Haag

Bastiaan Woudt – Twist

Geen modeontwerper, maar (mijn favoriete) modefotograaf. Het werk van Bastiaan Woudt is direct te herkennen aan de iconische en tijdloze zwart-wit portretten met sterke grafische lijnen, vormen en texturen. In een razendsnel tempo verwerft hij internationale bekendheid met zowel zijn werk vrije werk, als zijn opdrachten voor tijdschriften als Harper’s Bazaar, Numéro en L’Officiel. Let op: om het werk in Kranenburgh te bewonderen kun je niet langer wachten. Deze week is de laatste kans om de expositie te bezoeken.

Te bezoeken t/m 18 september 2022 in Kranenburgh, Bergen

In gesprek met kunstfotografe Gaby Fling over NFT’s en haar inspirerende carrière: ‘Beeld moet spannend zijn’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.