Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 7 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Wait what? De pil kan een vitaminetekort veroorzaken en dit is alles wat je erover wil weten

Maar liefst 42% van de vrouwen gebruikt de anticonceptiepil. Jep, dat is veel. Nu weten we dat de pil een paar bijwerkingen heeft, die nemen we voor lief. Toch is er een minder bekende bijwerking die invloed heeft op onze gezondheid. De pil beïnvloedt onze vitamine-opname en wij praten je even bij.

Denk hier voortaan bij na voordat je aan je volgende strip begint.

De pil kan een tekort aan vitamines veroorzaken en dit moet je erover weten

Je denkt dat je gezond eet, genoeg beweegt en voldoende water drinkt, maar toch voelt je je ‘off‘. Wist je dat de anticonceptiepil een tekort aan vitamines en mineralen kan veroorzaken? Dit is een van de vele bijwerkingen. Onder andere vitamine B6, magnesium, vitamine B12, foliumzuur, vitamine C en zink nemen (flink) af. Lekker dan.

Als je chronisch medicatie slikt, waaronder de pil, kan het zijn dat het aanbod van vitamines en mineralen in je lichaam verandert. Hoe dat kan? Omdat de pil je darmflora aanpast, waardoor je organen de mineralen en vitamines minder goed opnemen.

Drag Race Drugs GIF - Find & Share on GIPHY

Wat doe je ertegen?

Van de volgende vitamines en mineralen heb je wat extra nodig als je aan de pil zit en dit is hoe je ze binnenkrijgt.

Vitamine B12

Van vitamine B12 heb je 5 milligram extra per dag nodig als je de pil slikt. Vitamine B12 zit vooral in rood vlees, vis en eieren, maar is ook verkrijgbaar in pilvorm.

Vitamine B6

Een andere vitamine B, waar je ook iets extra van wil als je aan de pil zit. Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten en zonnebloempitten. Zorg dat je dagelijks 5 tot 10 milligram extra binnenkrijgt.

Foliumzuur

De pil vermindert de opname van foliumzuur in onze darmen en verhoogt de uitschieding van foliumzuur via de urine. Dit los je op door wat extra bladgroente te eten, deze zitten boordevol foliumzuur. Let op: als je bladgroenten verhit verdwijnt het foliumzuur. Niet bakken, dus.

Magnesium

Magnesium wordt ook wel het ‘anti-stress mineraal’ genoemd. Je begrijpt dus dat deze niet mag ontbreken in jouw lijf, anders verander je in Stressy Stacey. Gebruik je de pil? Dan heb je dagelijks zo’n – schrik niet – 100 tot 300 milligram extra nodig. Magnesium zit in groene groente, noten en volkoren granen. Liever lui dan moe? Magnesium is ook te koop in pilvorm.

Zink

Een tekort aan zink zorgt voor haaruitval, huidproblemen en een minder gelukkig gevoel. Vul je mogelijke zinktekort iets aan door producten als vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen te eten. Er bestaan ook zinktabletten, voor als je het een gedoe vindt om op je eten te letten.

Harper's BazaarDe Krachtige Vrouw

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.