Redactie
Redactie Mentale Gezondheid 28 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

De vijf-seconden regel van TikTok leert dat opmerkingen over uiterlijk overbodig zijn

Zo snel als een opmerking over iemands uiterlijk is gemaakt, zo lang denkt de persoon er in kwestie waarschijnlijk nog over na. Commentaar op gewichtsverlies- of toename, op acne in het gezicht of op andere uiterlijke kenmerken kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en bovendien onnodig, zo leert de vijf-seconden regel. Psycholoog Dr. Desta ging er viral mee op TikTok.

Je zou denken dat iedereen snapt hoe pijnlijk een opmerking over uiterlijk kan zijn. Iemand weet zelf immers ook wel dat hij of zij puistjes heeft, een paar kilo’s is aangekomen of donkere lichaamsbeharing heeft -allemaal dingen die overigens ook helemaal oké zijn. Toch vinden veel mensen het nog altijd nodig om er iets van te zeggen, met vaak onzekerheid als gevolg. De Amerikaanse therapeute Dr. Desta komt op TikTok met een oplossing: de vijf-seconden regel.

De vijf-seconden regel

Wat de regel inhoudt? Wanneer er een opmerking over iemands uiterlijk in je opkomt, bedenk je eerst of die persoon er binnen vijf seconden iets aan kan doen. In dat geval zijn het quick fixes waar de ander zelf ook baat bij heeft. Voorbeelden: iemand heeft een insect in zijn haar, er zit spinazie tussen de tanden, iemands mascara is een beetje uitgelopen. Afijn, je snapt ‘m: allemaal dingen die makkelijk opgelost kunnen worden en die niet van toepassing zijn op iemands eigen lichaam.

Over alle andere dingen zoals gewichtsfluctuatie, een oneffen huid of haren op plekken waar jij het niet gewend bent, is het beter om je mond te houden. Het zijn namelijk uiterlijke kenmerken die A) niet binnen vijf seconden veranderd kunnen worden en B) niet eens veranderd hóeven te worden, tenzij de persoon in kwestie zelf wil afvallen, aankomen of ontharen.

@my_destanation

#stitch with @crazystoreowner 5-second rule! #mentalhealth #LaysGoldenDuet #wellness #tiktoktherapist #support #appearance #learnontiktok #intent

♬ original sound – My Destanation

Gebaseerd op een mening

“Het maakt me niet uit of je goede intenties hebt bij zo’n opmerking of niet,” aldus Dr. Desta in het TikTok-filmpje. “Waar het om gaat is de impact. Opmerkingen over iemands lichaam zijn altijd ongepast, zeker wanneer deze gebaseerd zijn op jouw mening.” Hear, hear! 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.