Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lichaam 29 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze slimme trucjes zorgen ervoor dat je minder alcohol drinkt tijdens de feestdagen

In december wordt er vaak geproost: op de kerstborrel, op dinner parties en op het nieuwe jaar. Elke keer dat het glas geheven wordt, volgt de dag erna een kater. Wil jij dit voorkomen? Deze vijf handige trucjes zorgen ervoor dat je minder drinkt in december.

Na het jaarlijkse succes van Dry January, werd er dit jaar voor het eerst gesproken over de ‘damp lifestyle’. Dit is een levensstijl waarin je niet stopt met drinken, maar je alcoholinname wel ontzettend beperkt. Dus wat dacht je van damp holidays?

Deze trucjes zorgen ervoor dat je minder drinkt

Om jezelf een handje te helpen, kan je een (of meerdere) van deze hacks toepassen.

Water on the side

We drinken omdat we het lekker vinden, maar ook uit gewoonte of uit ongemak. Let maar eens op hoe vaak jij je glas oppakt uit gewoonte of maar ‘even iets in je handen te hebben’. Zorg daarom altijd dat je ook een glas water on the side hebt. Als je dan toch een glas oppakt, dan kan het maar beter water zijn.

Neem een lekker alcoholvrij alternatief mee

Ga je bij iemand op bezoek of heb je een feestje thuis? Wissel alcoholhoudende en alcoholarme drankjes dan af. Begin bijvoorbeeld met een Gin & Tonic, om daarna te gaan voor een alcoholvrije gin. Minder saai dan water drinken en heel effectief.

De één-soort-drank-regel

Afwisselen met alcoholvrij dranken is top. Maar afwisselen met verschillende soorten drank is daarentegen een heel slecht idee. Stel daarom voor jezelf de regel dat je één soort drank mag drinken die avond. Dus bijvoorbeeld wel champagne, maar geen sterke drank en ook geen shotjes.

Stel een budget

De feestdagen zijn al duur genoeg, dus een beetje besparen op alcohol is mooi meegenomen. Het stellen van een maximaal budget is een bewezen steuntje in de rug, dat ervoor zorgt dat je bewuster met je alcoholinname omgaat.

Stel je eerste drankje uit

Het eerste wat we doen zodra we binnenkomen of aanschuiven, is het bestellen van een drankje. Maar wat nu als je deze eens uitstelt? Geniet van de avond zolang ‘ie nog jong is.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.