Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Entertainment 17 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Op deze vijf manieren verzette Princess Diana zich tegen de strenge regels van het Britse Koningshuis

Het zesde seizoen van The Crown staat online op Netflix en net zoals de rest van de wereld zijn ook wij hooked. Het nieuwe seizoen geeft een intiem inkijkje in het Britse koningshuis tussen 1991 en 1997 en met in het bijzonder in de ingewikkelde relatie tussen Diana en Charles.

De liefste moeder, mode-icoon, peoples princess en het ultieme rebel.

Het onmenselijke systeem van het Britse Koningshuis

Als ons één ding duidelijk is geworden uit Netflix-serie The Crown, is het dat het Britse Koningshuis er een ingewikkeld, onmenselijk en heel ouderwets systeem op nahoudt. Een systeem dat enkel om het opperhoofd van het koningshuis, The Queen (en dan dus nu The King), draait. Ieder ander, zelfs uit de familie, zal zich onderdanig op moeten stellen en aan de eindeloze protocollen moeten voldoen. Een systeem waar eigenlijk iedereen, op een bepaald moment, eraan onder door gaat of er een andere weg in zal moeten vinden. De opper-rebel in het vijfde seizoen van The Crown is Princess Diana, gespeeld door Elizabeth Debicki. Op deze manieren lakte ze het Koninklijke Protocol aan haar laklaarsjes waardoor ze het systeem in gevaar bracht.

1. Ze had een baan voordat ze trouwde

Als (toekomstige) royal was het geen gewoonte om een ‘normale’ baan te hebben. Diana wilde eigenlijk altijd ballerina worden, maar switchte van carrière. Ze werkte part-time als kleuterjuffrouw in de Young England Kindergarten in Londen voordat ze trouwde met Charles. Na het huwelijk werd haar verboden om haar baan te houden en moest ze stoppen.

2. Ze schreef haar eigen huwelijksgeloften

Normaal gezien werden de geloften bij een Koninklijk huwelijk door een uitgebreid team geschreven, maar Diana was het er niet mee eens. Ze weigerde om te zeggen dat ze Charles zou gehoorzamen, zoals dat traditioneel gezien gezegd wordt door een vrouw in een christelijk huwelijk. Als kers op de taart noemde ze Charles ook nog eens bij de verkeerde naam, namelijk Philip Charles Arthur George in plaats van Charles Philip.

3. Ze liet haar kinderen het échte leven zien

De royals krijgen meestal thuis (in het Paleis) les, maar Diana was het daar, als oud-schooljuffrouw niet mee eens. Daarom ging Prins William als eerste Britse royal naar een openbare school. Ook nam Diana William en Harry mee naar de McDonald’s, namen ze de bus en de metro, mochten ze jeans dragen en gingen ze in Disneyland gewoon in de rij staan, net zoals ieder ander.

4. Ze lakte de Royal dresscodes aan haar laars

Ze droeg kleding met blote schouders en een laag decolleté, droeg een ketting als tiara, lakte haar nagels in een felle kleur, had geen zin in handschoenen naar alle formele evenementen, droeg broeken en droeg zwart, wat alleen toegestaan was op begrafenissen.

5. Ze verklapte soms iets te veel aan de pers

Diana was zo eerlijk als goud en had haar hard op haar tong. Voor het koningshuis vaak iets té. Waar eigenlijk van haar verwacht werd altijd een politiek correct antwoord te geven, zei Diana vaak gewoon waar het op stond. Haar wereldberoemde uitspraak over haar huwelijk: “There were three of us in this marriage, so it was a bit crowded” spant hiervan de kroon. Ook had ze geen blad voor haar mond als het ging over mentale ziekten en eetproblemen. Een voorbeeld dat de jongere generatie royals van haar hebben aangenomen.

Een ode aan prinses Diana – haar mooiste en meest iconische looks door de jaren heen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.