Emma Toussain
Emma Toussain Nieuws 27 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Wat gebeurt er als de douane softdrugs in je koffer vindt? (lees je mee, Nicki Minaj?)

Het lijkt logisch dat je geen illegale dingen mee mag nemen als je gaat vliegen. Toch denken celebs vaak boven de wet te staan, helemaal omdat ze vaak in landen komen waar ze op handen en voeten gedragen worden. Dat bleek op Schiphol met Nicki Minaj, die gearresteerd werd omdat er softdrugs in haar bagage werd gevonden.

Maar wat gebeurt er eigenlijk als wij (lees: ‘normale mensen’) gepakt worden met softdrugs?

Softdrugs in je koffer

“Als je drugs meeneemt naar het buitenland, kun je een boete of een gevangenisstraf krijgen,” aldus Rijksoverheid. “De controle aan de grenzen is zeer streng. De straffen voor gebruik en bezit van drugs zijn erg hoog in het buitenland.” Op Schiphol worden altijd steekproeven uitgevoerd en ook wordt je bagage altijd gescand en wordt er laboratoriumonderzoek gedaan. In Nederland kom je er vanaf met een boete (ligt natuurlijk aan de aard en grootte van de stash) of een (gevangenis)straf.

De straffen in het buitenland zijn ze vaak véél strenger en zijn de straffen een stuk hoger. 619 gram cocaïne in het Verenigd Koninkrijk betekent zeven jaar gevangenisstraf, bijvoorbeeld. 2900 xtc-pillen in Roemenië betekent 17 jaar gevangenisstraf. Flinke hoeveelheden, flinke straffen.

Snel door de security komen? Dan wil je deze kledingstukken wil je liever niet aandoen naar het vliegveld

En als je kijkt naar landen als Spanje, gaan ze daar heel anders om met de straffen. Als je cocaïne in je bezit hebt, kan de boete oplopen tot wel dertigduizend euro. Word je gepakt op het vliegveld met harddrugs? Dan kan je zo drie tot zes jaar gevangenisstraf verwachten, aldus een rapport over Spanje van het European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addiction. Word je gepakt met softdrugs? Dan zijn de straffen iets lager: één tot drie jaar. Maar alsnog een stuk heftiger dan in Nederland.

Nicki Minaj filmt arrestatie op Schiphol

Nicki Minaj is afgelopen weekend opgepakt mét softdrugs. Dat je wiet kan kopen in Amsterdam, betekent natuurlijk niet dat je het ook zo mee kunt nemen het vliegtuig in, ook niet als je privé vliegt. Nicki was ‘t er niet helemaal mee eens, ze filmde haar arrestatie zelfs. Kort voor 22.00 uur op zaterdag werd ze vrijgelaten na het betalen van een boete van 350 euro. Volgens de persofficier van justitie is de zaak voor Minaj nu afgehandeld, ze is vrij om te gaan en staan waar ze zou willen.

Bekijk hier de video van Nicki op Schiphol, waar ze laat weten het niet eens te zijn met deze gang van zaken op ons vliegveld:

De reacties zijn heel gemengd. “Imagine being a drug smuggler and pretending like it’s the airports fault”, zo reageert iemand. “Saying everything they’ve done is illegal, while having drugs in your luggage is just too funny….”, zo reageert een ander. Ook zijn er mensen die het beschamend vinden voor het Nederlandse volk: “embarassing day to be dutch,” zo laat iemand weten. Wil je zelf alle discussies volgen? Scroll dan even door de comments op Instagram.

Zelf filmde ze nóg meer, zo ook een medewerker van de Koninklijke Marechaussee. Hij vroeg haar herhaaldelijk om te stoppen met filmen, maar Nicki wilde graag haar gelijk bewijzen.

@abc13houston

Nicki Minaj was arrested by police at Amsterdam’s Schiphol Airport on Saturday, a Dutch National Police source confirmed to ABC News. #celebrityarrest #nickiminajarrest

♬ original sound – ABC13 Houston

Hoeveel drugs had Nicki bij zich?

Het Openbaar Ministerie weet niet precies hoeveel softdrugs ze bij zich had, het dossier moet nog worden verwerkt. Volgens de persofficier ging het om ‘minder dan 100 gram, maar voldoende om een boete te geven’. Tsja, zo werkt het hier in Nederland. Dat gaat ze in elk geval nooit meer vergeten.

Dit zijn de beste spots voor Japanese Head Spa in Amsterdam

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.