Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 4 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Zo schadelijk is heet douchen voor je huid en haar

Douchen doen we maar al te graag, of het nu ‘s ochtends, ‘s middags of ‘s avonds is. Vooral tijdens de koude wintermaanden kunnen we er geen genoeg van krijgen. De warme douchestralen zijn net een fluffy deken die over je heen valt. Wat je misschien niet weet is dat heet douchen helemaal niet zo goed is voor je huid en haar.

Waarom douchen zo slecht voor je huid en haar is en wat dan wél de juiste temperatuur is om te douchen hebben we daarom eens grondig uitgezocht.

Die warme douche is niet zo goed voor je huid als je denkt

Een kwartier, een halfuur, een uur… De reden dat we maar niet genoeg van lekker lang en vooral warm douchen kunnen krijgen is omdat jouw lichaam het stofje oxytocine aanmaakt. Dit is een liefdeshormoon dat ervoor zorgt dat jouw angsten en stress als sneeuw voor de zon verdwijnen, iets wat we maar al te graag willen.

Toch kun je maar beter die koude kraan wat verder opendraaien: onbewust beschadig je namelijk je huid en haar als je (te) heet en lang doucht. Het warme water spoelt belangrijke en natuurlijke oliën weg die je huid en haar nodig hebben om uitdroging en beschadiging tegen te gaan. Het maakt je kwetsbaar voor eczeem en je huid kan er rood en jeukerig van worden. En dat willen we natuurlijk voorkomen.

Daarnaast gebruik je vast ook nog een lekkere zeep, shampoo en conditioner – misschien nog een maskertje achteraf? Dit is ook helaas niet altijd even goed voor jouw huid. Veel producten bevatten namelijk conserveermiddelen en andere chemische ingrediënten die onze huid kunnen uitdrogen. En dat is niet het enige: ook je haar wordt er niet beter van. Het vergroot de kans op uitdroging en beschadiging. Gelukkig hebben we een simpele oplossing voor je.

Koud douchen is the key

Je zult misschien al klappertanden bij de gedachte, maar een koude douche houdt jouw huid en kapsel in optimale conditie. Nog een pluspunt: het werkt niet alleen goed voor je huid, maar is ook goed voor het milieu. Het is misschien wat frisser dan je gewend bent, maar de perfecte douchetemperatuur is rond de 36 graden Celsius. Kom in ieder geval niet boven de 38 graden, dan douche je eigenlijk al te warm.

Een andere goede tip: draai een paar minuten of seconden voor je stopt met douchen de knop een flink stuk om. Je krijgt er een lekkere energy boost van én het is beter voor het klimaat. Ook is een koude douche goed voor je bloedsomloop en word je lekker fris en fruitig wakker. Dat is alles wat we willen tijdens deze koude maanden en korte dagen, toch?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.