Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Food 20 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

4 manieren om duurzamer te eten (zonder meteen veganist te worden)

Als je bewuster wilt worden van je voeding, maar volledig vegan worden nog een flinke stap te ver vindt, dan zijn er gelukkig nog een aantal tussenstappen die je kunt doen. Wij delen vier makkelijke tips met je waarmee jij een stukje duurzamer leert eten.

Onze grootste tip: begin klein. Als jij jouw voedingspatroon steeds een beetje meer aanpast, is de kans dat je het volhoudt groter dan wanneer je in één keer de knop omzet. Op lange termijn kies je dus liever voor de eerste optie.

4 keuzes om iets duurzamer te eten

1. Ga voedselverspilling tegen

De makkelijkste manier om duurzamer te eten, is door geen voedsel meer weg te hoeven gooien. Simpele tips die je hier bij gaan helpen:

  • Doe geen boodschappen als je honger hebt om impulsaankopen te voorkomen
  • Doe je boodschappen met een boodschappenlijstje, zodat je nooit te veel mee naar huis neemt
  • Houd je toch eten over? Zorg voor genoeg (glazen) bakjes om restjes in te vriezen, en eet eens per maand “de vriezer leeg”
  • Leg voedsel dat snel bederft voorin in de koelkast. Zo zie je het elke keer als je de koelkast open doet, en is de kans dat het vergeten achterin de koelkast blijft liggen een stuk kleiner

2. Check waar het product écht vandaan komt

Om bewust te worden van het voedsel dat je in je lichaam stopt, is het belangrijk om naar de ingrediënten en de herkomst van het product te kijken.

Een voorbeeld: je kunt tegenwoordig bijna geen #foodfoto meer bekijken zonder dat er een avocado op staat. Nederland importeerde immers nog nooit zo veel avocado’s als afgelopen jaar. Da’s logisch, want avocado’s zijn gezond en lekker, dus waarom zou je er niet voor kiezen?

Nou, misschien omdat de kweek van avocado’s líters water kost. De arbeidsomstandigheden van avocadoboeren zijn daarnaast ook vaak slecht. Zo kijk je misschien toch even anders naar die lekkere avocado toast. Het kan echt geen kwaad om af en toe voor die avocado te kiezen, maar doe het wel bewust.

3. Koop geen kant-en-klaar maaltijden meer

Zelf koken is altijd beter. Niet alleen omdat je dan precies weet wat je eet, maar ook omdat er 1) veel meer plastic gebruikt wordt voor een kant-en-klaar maaltijd, en 2) omdat er flink wat meer conserveringsmiddelen en E-nummers in een verse maaltijd zitten om die maaltijd zo lang mogelijk goed en mooi van kleur te houden. Kies de volgende keer daarom liever voor een zelfgemaakte salade.

4x een simpele maaltijdsalade waar je wél vol van gaat zitten

4. Stap voor stap

Mocht je een vegan eetpatroon wel interessant vinden, maar vind je de stap om volledig vegan te gaan nog spannend? Geen probleem, want zoals we in het begin van het artikel al zeiden zijn ook kleine stapjes progressie. En we willen nog maar eens duidelijk maken dat het niet nodig is om van de ene op de andere dag alleen nog maar groenten en fruit te eten.

Begin met één dag vegetarisch eten, en bouw dat uit totdat je jezelf vegetariër durft noemen. Daarna kan je kijken of je zuivel ook uit jouw eetpatroon wilt verwijderen.

Daarnaast: het ene vlees is het andere niet. Op Bedrock lezen we dat kip, varkensvlees en vis minder schadelijk voor het milieu zijn dan rundsvlees of lam. Begin daarom met het maken van duurzame keuzes op het gebied van vlees, als je het nog niet volledig wilt schrappen uit je voedingspatroon.

Ben je ook benieuwd naar andere tips op het gebied van een duurzamer leven die niets met voeding te maken hebben? Check dan heb onderstaande artikel.

Duurzaam leven een gedoe? Dankzij deze hacks wordt het een stuk makkelijker

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.