Emma Toussain
Emma Toussain Reizen 2 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Een spontane vakantie boeken: waarom dit wél een goed idee is

De zomervakantie is voorbij en we zitten alweer in de maand oktober (boe!) en dat betekent dat iedereen weer vol in die sleur van werk en school zit. Regelmaat en ritme zijn goed, maar té veel wil je ook niet. Daarom is het leuk om af en toe spontane acties uit te voeren en dat is ook nog eens heel goed voor je mental health. Een vakantie boeken, bijvoorbeeld.

Een spontane vakantie boeken

Skyscanner heeft een onderzoek uitgevoerd om te kijken of Nederlanders eigenlijk wel openstaan voor dit soort spontaniteit. 42 procent van de Nederlandse ondervraagden wel spontaan op reis willen, dus dat is best veel. Willen en kunnen zijn natuurlijk twee verschillende dingen, dat weten we ook. Meer dan een kwart van de Nederlandse reizigers zegt wel spontaner te willen zijn op het gebied van reizen. Toch zegt bijna de helft dat zij nog nooit eerder een spontane vakantie hebben geboekt.

Vakantie voelt toch vaak als iets wat je ‘goed moet plannen’, terwijl het eigenlijk ook altijd wel goed komt als je dat niet doet. Misschien lukken niet al je reserveringen, maar in een paar uurtjes kan je ook al veel research doen over de leukste plekjes op bestemming.

Spontane beslissing goed voor je welzijn en portemonnee

Voor de meeste Nederlandse respondenten is geld genoemd als de belangrijkste factor bij de beslissing om vaker spontaan te reizen. Ook verplichtingen op werk, het gebrek aan voldoende vakantiedagen en de zorg voor kinderen werden ook genoemd als potentiële barrière. En dat is ook logisch: als je kids hebt kan je simpelweg ook niet zomaar even vijf dagen naar Spanje.

Heb je die vrijheid wel? Dan hebben we een tip voor je. Als je slim boekt, hoeft je vliegticket niet duur te zijn. Er zijn al verschillende bestemmingen beschikbaar voor minder dan €30 als je in de maand oktober zoekt op ‘alle bestemmingen’ op Skyscanner. Je kunt volgende maand bijvoorbeeld al voor 102 euro op en neer naar Stockholm vliegen en voor 68 euro op en neer naar Ibiza.

Verrassingstrip voor je lover

Ook zou een spontaan reisje goed kunnen uitpakken als verrassing voor een geliefde. Een overtuigende 86% zegt dat ze blij of dankbaar zouden zijn als ze hiermee door hun partner zouden worden verrast. Ook zegt 60% van de Nederlandse reizigers dat als ze moeten kiezen met wie ze spontaan op reis willen, ze het liefst met hun partner gaan. Heb je last van een ‘relatiesleur‘? Dan is dit natuurlijk ook wel echt een goeie set.

Een spontane trip maken? Is dus echt als een soort ‘reset’ voor je brein. Je wordt even uit je dagelijke omgeving gehaald en daarna kan je vol goede moed weer door.

Deze 25 vragen kun je tijdens een eerste date altijd stellen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.