Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Money 26 nov 2021

Eerste huis kopen? 5 praktische tips om voor een huis te sparen

In de toekomst wil je een eigen huis kopen, een fijne plek die helemaal van jezelf (en misschien je partner) is. Hoewel je wel af en toe stiekem op Funda rondsnuffelt, voelt het sparen voor een eerste huis nog een beetje onwerkelijk en ver weg. Want hoeveel moet je dan sparen? En hoe krijg je dat ooit bij elkaar?

In dit artikel delen we 5 praktische spaartips voor iedereen die een eerste huis wil kopen.

1. Zoek uit hoeveel je moet sparen voor een huis

Jouw spaardoel heb je voor ogen: een fijne eigen plek. Maar weet je ook hoeveel je daarvoor moet sparen? Denk hierbij niet alleen aan die nieuwe bank die je wil kopen, maar ook aan de bijkomende kosten die bij het kopen van een huis komen kijken, zoals het hypotheekadvies, de bouwtechnische keuring en de taxatiekosten. Hier vind je op welke bijkomende kosten je moet rekenen en hoeveel geld je daarvoor apart moet zetten.

Bovendien zal je ook geld moeten sparen om te kunnen overbieden (meer bieden van de vraagprijs die je op Funda ziet staan). We gaan het niet mooier maken dan het is: we dealen momenteel met een oververhitte huizenmarkt. De huizen gaan tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank en aangezien er zoveel vraag en is en te weinig aanbod, moet je momenteel veel spaargeld hebben om te kunnen overbieden.

Wanneer je voor jezelf een bedrag hebt bedacht, heb je iets om naartoe te werken en wordt het makkelijk om het sparen voor je huis vol te houden.

2. Geef jezelf een realistische deadline

Wanneer wil je het huis kunnen kopen? Het bedenken van een realistische deadline is misschien lastiger dan je in eerste instantie denkt. Je zal gefrustreerd en teleurgesteld worden als je de deadline te snel opstelt. Maar als je er te lang de tijd voor neemt zal je zien dat andere zaken – zoals die nieuwe broek of dat tripje ergens in Nederland – eerder de prioriteit krijgen.

Als je precies weet hoeveel er binnenkomt en uitgaat, weet je ook hoeveel je realistisch gezien kunt sparen elke maand. Aangezien je in de vorige tip al hebt uitgerekend hoeveel je in totaal moet sparen, is het een kwestie van uitrekenen in hoeveel maanden tijd je het bedrag bij elkaar hebt gespaard.

3. Begin zo snel mogelijk met sparen voor je huis

Zelfs als je nu nog niet zoveel verdient, is het verstandig om alvast te beginnen met sparen. Omdat je jezelf dan namelijk aanleert om te sparen en er een gewoonte van maakt. Sparen wordt dan een vaste last, net zoals je boodschappen of je huur.

Wanneer je een salarisverhoging krijgt, hoef je alleen het bedrag dat je elke maand spaart te verhogen en je zal zien dat het bedrag snel oploopt. Hypotheekadviseurs en -verstrekkers vinden het ook fijn om te zien dat je regelmatig spaart en er een gewoonte van hebt gemaakt.

4. Denk na over waar je spaart

Helaas krijg je tegenwoordig amper rente meer op je spaargeld. Daarom kan het interessant zijn om je te verdiepen in beleggen in ETF’s of indexfondsen, om het proces van sparen te versnellen. Let op dat het in sommige jaren goed gaat en sommige jaren wat minder goed gaat met beleggingen, dus dat dit vooral interessant is als je vijf jaar of langer voor een huis wil sparen. Bovendien is het belangrijk om te weten dat je beleggingen ook minder waard kunnen worden. Je zal daarin zelf de afweging moeten maken.

Een optie waarmee je minder risico neemt (maar die waarschijnlijk ook minder rendement oplevert) is deposito sparen. Hierbij zet je een bepaald bedrag ‘vast’ bij een bank voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld twee jaar. Je kunt gedurende die tijd niet meer bij je spaargeld. Dat is een voordeel en een nadeel.

Het voordeel is dat je er geen spaargeld af kan halen als je het stiekem gaat gebruiken voor een vakantie bijvoorbeeld. Maar het nadeel is dat je geen geld kan overschrijven naar je gewone rekening als er een financiële tegenvaller is, of als je toch besluit eerder een huis te kopen. Waarom zou je dan toch deposito sparen? Omdat de rente vaak een stuk hoger ligt dan bij een normale spaarrekening.

5. Behoud je motivatie

Zeker als je van plan bent over een aantal jaar een huis te kopen, is het verleidelijk om af en toe je focus of motivatie te verliezen. Bijvoorbeeld als het niet snel genoeg lijkt te gaan. Probeer daarom manieren te vinden om jezelf verantwoordelijk te houden en je motivatie te behouden.

Dat doe je bijvoorbeeld een spaar buddy te hebben, zodat je elkaar kunt aanmoedigen. Door een Excel-sheet bij te houden waarin je precies ziet hoeveel je nog moet sparen voor je eerste huis. Of – als je meer visueel bent ingesteld – een savings tracker in te kleuren die je op Pinterest hebt gevonden.

5 gewoonten van mensen die goed zijn in geld sparen

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Glamour

Reageer op artikel:
Eerste huis kopen? 5 praktische tips om voor een huis te sparen
Sluiten