Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Haar 15 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Whut: dit is het effect van alcohol drinken op je haar

Als je na een avondje té diep in het glaasje kijken (we’ve all been there) in de spiegel kijkt, dan zie je meteen dat de alcohol niet goed voor de huid van je gezicht is. Maar wist je dat je zelfs in jouw haar terug kunt merken dat je te veel gedronken hebt?

Zit jij midden in je studententijd en houd je wel van een biertje of wijntje in het weekend? We gaan je niet vertellen dat je ASAP moet stoppen met drinken, maar weet wel dat je jouw alcoholgebruik misschien terug kunt zien in jouw haar.

Het effect van alcohol op jouw haar

Rebecca Kazin, gecertificeerd dermatoloog in het Amerikaanse Maryland, vertelt aan Well+Good dat je een avondje doorzakken echt terug kunt zien aan jouw haardos. Uit onderzoek blijkt namelijk dat overmatig alcohol drinken kan zorgen voor vitaminetekorten en een verminderde collageenproductie.

Daarnaast schaadt te veel alcohol de antioxidantafweer van jouw huid, waardoor jouw huid niet in staat is om zichzelf goed te beschermen. Aangezien jouw hoofdhuid ook huid is, is het niet gek dat jouw haar hier last van kan hebben.

Hetzelfde geldt namelijk voor het uitdrogen van je hoofdhuid. Je kan in jouw gezicht zien dat jouw huid droger is na het drinken van alcohol, omdat alcoholische dranken een uitdrogend effect hebben. Jouw hoofdhuid is ook huid, alleen zit daar een laag haar overheen. Het is dan ook logisch dat niet alleen jouw huid uitdroogt na een avond drinken, maar ook jouw haar.

Zwak haar dat afbreekt

Ook Gregorio Ruggeri, een haarstylist uit New York, vertelt dat op reguliere basis te veel alcohol drinken kan zorgen voor zwak haar dat afbreekt. Daarnaast laat hij weten dat alcohol kan zorgen voor kleine ontstekingen van de hoofdhuid. Als je dus al gevoelig bent voor problemen met je hoofdhuid, dan kan alcohol drinken ervoor zorgen dat je daar nóg gevoeliger voor wordt. Dun en breekbaar haar zijn daar een gevolg van, aldus Ruggeri.

Gelukkig merk je deze effecten (nog) niet als je gewoon geniet van een glaasje alcohol in het weekend. Zowel Ruggeri als Kazin laten weten dat het gaat over situaties waarbij er op regelmatige basis een grote hoeveelheid alcohol gedronken wordt. Ook vertelt Kazin dat sommige mensen hier gevoeliger voor zijn dan anderen.

Kan jouw alcoholgebruik wel wat minder? Onderstaande tips gaan je helpen.

Ditch the booze! 6 tips om minder alcohol te drinken

Well+Good

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.