Anne Smits
Anne Smits Beauty 21 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

NSMBL’s beautymaand: dit is het effect van alcohol drinken op je huid

Deze maand staat NSMBL in het teken van beauty en delen wij onder andere onze beauty- en skincarehacks. Deze keer vertellen wij jou wat nu daadwerkelijk de effecten zijn van alcohol op de huid. Zo moet een glaasje processo, Aperol Spritz of gewoon een koud biertje op z’n tijd, natuurlijk gewoon kunnen. Maar de effecten van alcohol op je lichaam zien er helaas niet zo rooskleurig uit. En dit is wat jouw huid er daadwerkelijk van vindt.

Lees hier onze tips om minder alcohol te drinken

Dit zijn de effecten van alcohol op je huid

Heb jij het afgelopen weekend iets te diep in het glaasje gekeken? Dan kan dit allerlei gezondheidsklachten met zich meebrengen. Alcohol is hét wondermiddel voor gezelligheid en tegelijkertijd vergif voor je gezondheid. Hoe het precies zit met de effecten van alcohol op de huid, lees je hier.

Vroegtijdige huidveroudering

Misschien herken je het gevoel van uitdroging wel na een avondje stappen. Je hebt koppijn en het enige waar je écht zin in hebt, is water. Alcohol stimuleert de vochtafdrijving en dat is ook de reden dat je op een avondje uit zo vaak naar de wc moet. Hierdoor droogt niet alleen je lichaam, maar ook je huid uit. De hoeveelheid vocht uit de huid neemt af en de zichtbaarheid van lijntjes en rimpels neemt toe. Drink je regelmatig, dan kan alcohol ook leiden tot chronische uitdroging. En dat kan als effect hebben dat je al vroeg te maken krijgt met rimpels.

Onzuiverheden

Ook is de huid niet veilig voor het ontstaan van puistjes zodra je een avondje flink los bent gegaan. Veel drankjes bevatten alcohol, wat puistjes kan veroorzaken. Ook kan het uitdrogen van de huid het gevolg hebben dat de huid de aanmaak van talg stimuleert met puistjes als gevolg. Heb je te maken met puistjes als gevolg van alcoholconsumptie, dan zullen deze vooral rondom de wenkbrauwen en op het voorhoofd ontstaan.

Adertjes en roodheid

De effecten van alcohol op de huid gaan helaas verder dan huidveroudering en puistjes. Zo zorgt alcohol ervoor dat de bloedvaatjes van de huid wijder worden. De zichtbaarheid van adertjes wordt groter waardoor de huid roder wordt. Overmatig alcoholgebruik kan er zelfs voor zorgen dat de bloedvaatjes barsten met permanente roodheid als gevolg.

Vochtophopingen boven en onder de ogen

Doordat de huid uitdroogt door alcohol, gaan de organen als tegenreactie proberen zoveel mogelijk vocht vast te houden. Dat klinkt positief, maar kan tegelijkertijd zorgen voor wallen en vochtophopingen rondom de ogen. Het vasthouden van vocht is dus ook de reden dat je soms wakker wordt met nogal een opgezwollen gezicht nadat je een avondje flink hebt gedronken.

NSMBL’s beautymaand: de juiste basis van een skincare routine

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.