Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 23 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de effecten van stress op jouw huid en dit doe je eraan

We hebben allemaal wel eens last van stress: is het niet van onze baan dan is het wel van een verhuizing. Dat stress erg vervelend is, is dan ook geen geheim. Wat het alleen nog vervelender maakt is dat het verschillende effecten met zich meebrengt, niet alleen mentaal. Ook heeft stress veel effect op jouw huid.

We zetten de effecten van stress op jouw huid op een rij.

Huidproblemen door stress: zo ontstaat het

Wanneer je last van je huid krijgt, is het wel zo fijn om het probleem gelijk bij de wortels aan te pakken. Goed om te weten is dan ook waar je huidproblemen vandaan komen: komt het bijvoorbeeld door een slecht dieet of stress? Indien dat laatste aan de hand is, is het allesbehalve slecht om na te gaan waar die stress vandaan komt en nog belangrijker, wat het met jouw routine doet.

Slecht slapen

Stress betekent in de meeste gevallen vaak ook een slechte nachtrust. Waar je tijdens een normale nacht zo acht uur doorpakt, slaap je met stress misschien wel de helft – in ieder geval een stuk slechter. Die slechte slaaproutine is funest voor jouw huid: de nacht is namelijk hét moment waar jouw huid gaat herstellen van de dag. Door een slechte slaaproutine (die in sommige gevallen ook nog eens enorm lang aanhoudt) krijgt jouw huid niet de kans om te herstellen en ontstaan er al snel huidproblemen.

Cortisol

Naast een slechte slaaproutine kan het stofje cortisol ook een grote boosdoener zijn. Wanneer je last hebt van stress maakt je lichaam namelijk dit stofje aan. Weinig stress zorgt voor minder cortisol, wat dus ook weinig effect op je huid zal hebben, maar langdurige stress kan veel effecten met zich meebrengen. Teveel cortisol zorgt er namelijk voor dat jouw hormoonhuishouding in de war raakt, wat kan zorgen voor huidproblemen die vooral plaatsvinden op de huidbarrière.

Dit zijn de effecten van stress op jouw huid

Deze twee veelvoorkomende oorzaken kunnen veel effecten met zich meebrengen. Zo kan het bijvoorbeeld zorgen voor een droge huid, maar ook voor een beschadigde huidbarrière. We hebben de meest voorkomende effecten van stress op jouw huid op een rij gezet.

1. Gevoelige huid

Wanneer je last hebt van een rode, gevoelige en vlekkerige huid kan het best zo zijn dat dit komt door overmatig stressen – het stofje cortisol schopt je hormoonhuishouding door elkaar, waardoor je huid in de meeste gevallen gevoelig kan worden.

2. Droge huid

Een ander veelvoorkomend effect van stress op de huid is een droge huid of zelfs eczeem. Door de stress houdt je lichaam namelijk een stuk minder vocht vast, wat jouw huid al snel droog maakt.

3. Huidveroudering

Ze zeggen niet voor niets, ‘Niet zo stressen/fronsen, anders krijg je rimpels!‘. Van stress breekt er namelijk sneller collageen af, een bindweefsel wat deels zorgt voor een soepele huid. Wanneer dit afbreekt, ontstaan er dus sneller rimpels en lijnen en versnelt dit het huidverouderingsproces.

4. Ontstekingen en onzuiverheden

Na of tijdens een periode stress komt het vast wel eens voor dat je een breakout aan puistjes krijgt. Dit komt omdat je tijdens het stressen het mannelijke hormon testosteron aanmaakt: dit stimuleert de talgproductie en kan zorgen voor acne en zelfs ontstekingen.

5. Beschadigde huidbarrière

De bovenste laag van je huid, je huidbarrière, is ontzettend belangrijk. Het houdt slechte stofjes buiten en goede binnen, wat ervoor zorgt dat jouw huid beschermd blijft. Onder andere stress kan ervoor zorgen dat je bovenste huidbarrière beschadigd wordt, deels door te weinig slaap en overmatige stress.

6. Donkere kringen

Naast te weinig slaap waar al snel wallen van ontstaan, krijgt je lichaam door te veel stress ook niet de kans om de afvalstoffen onder jouw ogen goed af te voeren. Hierdoor ontstaan donkere kringen onder de ogen.

Tips om stress te verminderen

Om van deze vervelende huidproblemen af te komen, zijn er gelukkig genoeg manieren om je stress bij de wortels aan te pakken. We zetten een aantal oplossingen op een rij.

1. Pak voldoende slaap

Één van de meest voorkomende oorzaken van huidproblemen door stress is een slecht slaappatroon. Probeer daarom voor zover dat kan genoeg slaap te pakken, op zijn minst zeven uur per nacht. Hiermee doe je je lichaam een groot plezier en zullen de meeste huidproblemen verdwijnen of verminderd worden.

2. Verzorg je huid

Je stress aanpakken doet al wonderen, maar je huid op de oppervlakte verzorgen helpt een handje extra. Verzorg daarom je huid goed met de juiste huidverzorgingsproducten om je huidbarrière rustig en gezond te houden. Gebruik vooral huidverzorgingsproducten die vitamines en hydratatie bevatten.

3. Eet genoeg en gezond

In tijden van stress kunnen gezonde eetgewoontes er soms nog wel eens bij in schieten. Het is daarom dan ook extra belangrijk om gezond en genoeg te blijven eten, want hiervan blijft je lichaam sterk en gezond. Ook is het ontzettend belangrijk elke dag genoeg water te drinken om je huid gehydrateerd te houden.

4. Zorg voor jezelf

Een routine is belangrijk, maar het is ook belangrijk om jezelf zo nu en dan te verwennen. Wanneer je stress ervaart is dit namelijk ook een teken dat jouw lichaam wat rust nodig heeft. Het is daarom een allesbehalve slecht idee om jezelf zo nu en dan eens even lekker in de watten te leggen en jezelf te verwennen. Goede tips zijn yoga, wandelen en een fijne massage.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.