Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 30 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo kom je erachter of je huidbarrière beschadigd is en wat je eraan kunt doen

Onze huid is een enorm belangrijk orgaan dat goed verzorgd moet worden. Nu begint een goede verzorging vaak aan de binnenkant (denk aan gezonde eetgewoontes en genoeg beweging), maar is de buitenkant ook erg belangrijk. Zo zijn er verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor een beschadigde huidbarrière. Maar wat is dit precies en nog belangrijker: hoe pak je dit aan?

We beantwoorden al je brandende vragen.

Wat is de huidbarrière?

De huidbarrière is de bovenste laag van je huid. Dat klinkt heel simpel, maar deze barrière is het belangrijkste aan je hele huid. Zo houdt het de goede stoffen binnen en de slechte stoffen buiten. Ook houdt het water vast en zorgt het er dus voor dat jouw huid gehydrateerd blijft. Wanneer je huidbarrière beschadigd is, werkt deze niet meer of minder goed zoals het zou moeten werken. De onderste lagen van je huid zijn dan een stuk kwetsbaarder voor verschillende factoren, omdat je huidbarrière deze niet meer buiten kan houden.

Tekenen van een beschadigde huidbarrière

Dat jouw huid is beschadigd kun je zien aan veel dingen – wat alleen maar goed is, anders had je natuurlijk niet geweten dat jouw huidbarrière niet meer normaal functioneert. Tekenen van een beschadigde huidbarrière zijn onder andere:

・ Eczeem en rosacea
・ Irritatie
・ Jeuk
Droge huid
・ Hyperpigmentatie
・ Infecties/wondjes
・ Trage helingen van wondjes

Hiervan kan je huid beschadigd worden

Nu horen we je denken: waarvan kan je huid beschadigd worden? We hebben de meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet.

・ Vervuiling
・ Wind
・ Zonlicht
・ Het te weinig (maar ook teveel) wassen van je handen
・ Het gebruiken van teveel scrub of exfolianten (dit kan ervoor zorgen dat de natuurlijke oliën van je huidbarrière verdwijnen en teveel huid wordt gescrubd)
・ Het gebruik van huidverzorging dat slechte chemicaliën bevat
・ Roken
・ Te weinig slaap
・ Stress
・ Slecht dieet

Oops – Op deze 9 manieren verpest je ongemerkt je huid

Zo verzorg je je beschadigde huidbarrière op de juiste manier

Wanneer je het idee hebt dat jouw huid beschadigd is, is het ontzettend belangrijk deze wat extra liefde te geven. Zo is verzorging aan de buitenkant net zo belangrijk als verzorging aan de binnenkant.

1. Wees lief voor jezelf

Als er iets is wat behoorlijk tegenwerkt, dan is het streng zijn voor jezelf. Wanneer jouw huid last heeft van bepaalde factoren en hierdoor beschadigd wordt, is het extra belangrijk om even lief voor jezelf te zijn. Dit kan op allerlei manieren: wellicht wordt je blij van een warme douche of juist van een avondje niksen. Wees lief voor je huid (én mentale gezondheid).

2. Pak genoeg rust

Om gelijk op dat stukje mentale gezondheid in te haken: dit is enorm belangrijk. Je huid reflecteert namelijk op hoe jij je vanbinnen voelt. Wanneer je veel stress ervaart of weinig slaapt, is dit vaak ook te zien aan jouw huid. Pak daarom genoeg rust en slaap per nacht minimaal zeven tot acht uur.

3. Neem je skincare routine onder de loep

De binnenkant van je lichaam aanpakken is net zo belangrijk als de buitenkant. Zorg daarom voor een fijne skincare routine waar zo min mogelijk huidverzorgingsproducten in zitten die slechte chemicaliën (zoals alcohol en propylparaben) bevatten. Ook is het ontzettend belangrijk (vooral als je al een kwetsbare huidbarrière hebt) om elke dag een fijne SPF te gebruiken. Hiermee bescherm je je huid tegen de zon en blijft het gehydrateerd.

Verbrande huid? Zo verzorg je je huid op de juiste manier

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.