Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 4 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Vrouwen nemen de leiding: dit houdt een female-led relationship in

Relaties zijn hard werken – zeker als je het gevoel hebt dat de machtsdynamiek off is. Al lange tijd is het in heterorelaties het geval dat de mannen de leiding nemen. Althans, zo is de maatschappij dat gewend. Al gehoord van de female-led relationship (FLR)? In deze relatie behoort de dominante energie bij de vrouw. Wij leggen je het uit hoe dat werkt.

Heb jij het gevoel dat jij degene bent die vaak met romantische plannen komt? Of toon jij telkens meer emotie? Een logisch gevolg is dat de machtsdynamiek daardoor verandert, waardoor het aanvoelt alsof de man meer macht heeft. Het antwoord hierop is de female-led relationship. 

Wat is een female-led relationship?

Dankzij de heteroseksuele dynamiek die uitgaat van de vooronderstelling dat mannen historisch gezien de dominante personen in relaties zijn geweest, is dit lang zo gebleven. Dit betekent dat, als gevolg van sociale voorrechten of conventie, van mannen werd verwacht dat zij de eerste stap zetten, belangrijke beslissingen nemen of de grootverdiener zijn in een relatie. Tegenwoordig zijn relaties veel gelijkwaardiger, maar er zijn nog steeds kwesties zoals ongelijke financiële voorrechten en gendergebonden verwachtingen die vrouwen kunnen benadelen.

De female-led relationship is de manier om van deze ongelijke dynamiek af te komen. Of nouja, die ervoor zorgt dat vrouwen een sterkere positie hebben. Het initiatief ligt bij de vrouw, net als de andere ‘masculine’ taken in de relatie. Maar het is belangrijk te benadrukken dat met deze dynamiek moet worden ingestemd.

Female-led relationships en BDSM

In de wereld van bondage wordt de term female-led relationship vaak gebruikt in de kink-context om een levensstijl te beschrijven waarbij vrouwen in een relatie de dominatrix zijn, met een mannelijke onderdanige. Tegenwoordig is de term niet exclusief van toepassing op BDSM-subculturen en wordt deze steeds vaker gebruikt om relaties te bespreken waar vrouwen meer controle nemen over relaties als gevolg van toegenomen gendergelijkheid.

Wat is het verschil tussen female-led relationships en andere relaties?

Net als alle andere dingen in het leven, is ook dit niet zwart-wit. Het betekent niet direct dat de vrouw ineens álle macht heeft. Samen met jouw partner maken jullie eigen regels. Het kan zijn dat je werkt naar een gelijkwaardige relatie, waarin beide meningen even zwaar wegen, In een FLR is de vrouw de belangrijkste besluitvormer. Alles hier tussenin is ook mogelijk – zoek naar een manier die voor jou werkt.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.