Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Films & Series 9 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Filmfestival in Cannes komt eraan: deze films van vrouwelijke makers wil je in de gaten houden

Volgende week is het zover: dan gaat het befaamde filmfestival in Cannes van start. Ook dit jaar gaan er weer een heleboel parels in première tijdens het festijn. We gaan natuurlijk kijken naar alle glamorous looks van de aanwezigen, maar er zijn ook een aantal films die je in de gaten wil houden.

En die zijn allemaal van vrouwelijke makers.

Filmfestival Cannes: deze zes films wil je checken

Net als veel andere branches, is ook de filmindustrie bedolven door mannen. Mannelijke acteurs, mannelijke regisseurs en allemaal andere mannen die aan de films meewerken en vooral: meebeslissen. Daarom is het extra verfrissend dat er dit jaar veel films zijn waarbij vrouwen een flinke vinger in de pap hebben gehad – dat nu met regisseren, acteren, of iets daar tussenin was.

In het verleden hebben we de getalenteerde Sofia Coppola de prijs voor Beste Regisseur zien winnen voor The Beguiled uit 2017, terwijl Jane Campion van The Piano en Julia Ducournau van Titane de enige twee vrouwelijke regisseurs zijn die de felbegeerde Palme d’Or, de hoogste prijs van het filmfestival van Cannes, hebben gewonnen.

Wij hopen dat daar dit jaar verandering in komt door deze films.

May December

Een van de grootste films die gelanceerd wordt is May December, met Julianne Moore en Natalie Portman in de hoofrol. De film van Todd Haynes speelt zich af twintig jaar na de tijd dat de twintigjarige relatie van Gracie Atherton-Yu en haar man Joe een nationale tabloid-obsessie werd. Nu hun volwassen kinderen op het punt staan te gaan studeren, krijgt het stel bezoek van een Hollywood-actrice die het paar onderzoekt om Gracie beter te begrijpen voor de film die ze speelt, gebaseerd op haar leven.

Four Daughters

Four Daughters is een documentaire die wordt omschreven als “een film op de grens van fictie, essay, politiek statement, een menselijk, humanistisch en feministisch streven”. Volgens de Franse media is Kaouther Ben Hania een van de zes vrouwelijke regisseurs die dit jaar meedingen naar de Palme d’Or, dus dit wordt gegarandeerd een aangrijpende film voor vrouwen overal ter wereld.

Firebrand

We kennen allemaal het boek The Queens Gambit, waar Firebrand op geïnspireerd is. De film, die de nieuwe titel Firebrand kreeg om verwarring met de Netflix-serie The Queen’s Gambit te voorkomen, gaat over het huwelijk tussen koningin Catherine Parr en Henry VIII. Alicia Vikander speelt de rol van Katherine Parr, terwijl Jude Law koning Henry VIII speelt in de film: wij zijn verkocht.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.