Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Body & Mind 27 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Al gehoord van FOMA (fear of missing alcohol)? Zo ga je ermee om als je minder probeert te drinken

Voor velen is december een maand beneveld door alcohol. Van boozy brunches tot doorzakkers na het kerstdiner: er zijn genoeg redenen om veel alcohol tot je te nemen. Maar wat als je probeert minder te drinken? Wij vertellen je hoe je omgaat met FOMA (fear of missing alcohol).

Elke keer dat glas afwijzen, gaat toch een stukje makkelijker met de volgende dingen in je achterhoofd.

Wat is FOMA?

De term FOMO ken je waarschijnlijk al. Maar heb je ook gehoord van FOMA? Dit is de afkorting van fear of missing alcohol. Het is niets nieuws dat veel mensen streven naar een nuchter(der) leven. Maar juist wanneer er veel leuke dingen in de agenda staan, kan het moeilijker dan ooit lijken om geen alcohol te drinken. Het gevoel dat dan opspeelt, noem je FOMA.

Tips die helpen bij minder drinken

Er zijn een aantal dingen die je helpen om minder te drinken. Of sterker nog: waardoor anderen je helpen minder te drinken.

1. Spreek het uit

Door naar je vrienden en familie uit te spreken waarom je niet drinkt, zorg je voor begrip. Want we weten allemaal hoe er vaak gereageerd wordt wanneer je een drankje afslaat. Ineens moet je ‘niet zo ongezellig doen’. Laat jouw loved ones meteen weten dat je niet meer drinkt en dat jij je daar beter bij voelt. Dat moeten ze begrijpen.

2. Doe het samen

Het hebben van een buddy is fantastisch. Dit kan iemand zijn met jij van tevoren afspreekt minder te drinken. Maar het helpt ook om tijdens een gelegenheid op te letten wie er niet of weinig drinkt. Wist je dat één op de drie mensen amper drinkt? De kans dat je in nuchter gezelschap bent, is dus groot.

3. Kijk naar wat je er allemaal voor terugkrijgt

Dit klinkt als een dooddoener, maar is zó waar. Het woord ‘missing‘ zit in FOMA. Maar besef je even dat je niet iets mist, maar juist heel veel voordelen terugkrijgt.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.