Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Love & Life 5 mei 2021
Leestijd: 5 minuten

Zo maak je de beste vakantiefoto’s met je smartphone

Of je nu op een tripje over de grens mikt of juist binnen onze grenzen blijft, in deze periode van het jaar willen we weg. Avonturen beleven, bijkomen, uit tunen van werk of studie, je enkel zorgen hoeven te maken over de lekkerste plekjes waar je (op het terras!) kunt ontbijten én heerlijke vakantiefoto’s maken om vervolgens te bundelen in een boek. En laten we voor dat laatste nu net wat tips bij elkaar hebben gezocht.

Want het leukste aan een vakantie is misschien wel de herinneringen die je maakt en die je voor altijd met je meedraagt. Vakantiekiekjes helpen je om die gouden tijden te herleven. Moeite doen om van deze plaatjes écht mooie foto’s te maken is absolutely worth it. En daar helpen we je graag bij

De basis voor goede vakantiefoto’s met je smartphone

Zorg dat je een goede camera op je smartphone hebt. Klinkt nogal wiedes, maar veel tips hebben weinig zin als de basis niet goed is. Eén van onze favoriete telefoons waar je óók nog ‘s lekkere, kleurrijke plaatjes mee schiet, is de OnePlus 9 (Pro) met Hasselblad(!) camera. Snel, een kanjer van een camera én binnen een mum van tijd opgeladen (ook altijd fijn).

Of je nu graag Android of Apple gebruikt maakt ons niet uit, maar je fotografie wordt simpelweg beter met een hogere kwaliteit camera op je telefoon.

Telefoongebruik verminderen? Met deze 5 stappen lukt het je om je telefoon mindful te gebruiken

5 tips als je tijdens je werk te veel wordt afgeleid door je telefoon

Doen: Neem de tijd

Wat vaak gebeurt op vakantie is dat je een leuk beeld ziet, denk ‘ah, dit moet ik vastleggen’, grijpt naar je telefoon, pakt een paar seconde, klikt op de knop en loopt weer door.

Yep je moment ligt vast, well done, maar de kans dat dit dé vakantiefoto is die je op canvas wilt afdrukken is klein. Het maken van een goede foto heeft tijd nodig.

Tijd voor het vinden van de juiste compositie (je onderwerp van de foto hoeft écht niet altijd in het midden), tijd voor het vinden van de juiste afstand (op je knieën of juist vanaf hoger of verderaf) en tijd om meerdere shots te maken (liggend én staand).

Tip: vergeet niet om je camera scherp te stellen door op het onderwerp te klikken op je scherm. Ga ook op zoek naar kleuren en contrasten in je foto. Dit maakt het geheel vaak wat spannender dan een monochroom beeld.

Doen: Je lens even schoonmaken

So simple yet so effective. Als je ook maar enigszins lijkt op mij gooi je je telefoon hupsa, zo in je tas, jaszak of pak ‘m met vieze handen op. Niet de beste manier om je camera te verzorgen.

Op normale camera’s zit niet voor niets een kapje voor de lens die je er op kan doen als je ‘m in je tas stopt. Voor je telefoon geldt niet anders: de camera wordt stoffig, vettig of vies en ‘m simpelweg even schoonmaken met je shirt of trui kan een hoop doen.

Doen: De portretstand gebruiken

Smartphones zoals de OnePlus 9 hebben een portretstand. Die functie is er niet voor niets, dus maak er ook zeker gebruik van. Je telefoon maakt in de portretmodus een automatisch verschil in scherpte tussen het onderwerp en de achtergrond.

Voor het beste resultaat stap je zo’n 2 meter van het onderwerp (en dit hoeft echt niet altijd een persoon te zijn!) en laat je de telefoon zijn werk doen.

eend broet op een nest
Foto gemaakt met portretstand van de OnePlus

Doen: Fotografeer iets anders dan wat je op Google Images vindt

Natuurlijk ga je op vakantie naar de must visit plekken toe en bekijk je alle highlights, maar de leukste en meest bijzondere vakantiefoto’s zijn vaak niet degene die iedereen stiekem al op Google Images heeft kunnen aanschouwen.

Fotografeer verder dan je neus lang is en ga op zoek naar de plekjes die niet iedereen al 100 keer heeft gezien.

Doen: Bewerken

En dan hebben we het niet over een Clarendon of Slumber filtertje in je Insta-app, maar het bewerken van je beelden qua belichting, contract, highlights, saturation, etc. Bewerk je foto’s in de galerij app op je telefoon of – nog beter – download een (gratis) app, zoals Pixlr of GIMP.

Ben jij verslaafd aan je telefoon? Dit zijn de signalen (en zo neem je een detox)

Heb je geen zin om achteraf moeilijk te doen en tijd te besteden aan het bewerken van je foto’s, maar is er wel weinig licht? Kies dan voor een nightscape modus.

Niet doen: Flitser gebruiken

Zoals voor elke camera geldt, geldt ook voor je smartphone: je foto wordt het mooiste met natuurlijk licht. Zet de flitser dus uit en bewerk eventueel de foto achteraf om het geheel op te lichten.

De flitser op je telefoon is ook geen echte flitser, maar een lampje dat niet ver genoeg rijkt om echt een goed effect te hebben.

Niet doen: Inzoomen

In veel gevallen betekent inzoomen een pixelig beeld vastleggen. De OnePlus 9 Pro kan optisch inzoomen (3,3 keer) waardoor het beeld niet korrelig wordt, maar als jouw telefoon dat niet kan, loop dan liever dichter naar het onderwerp toe of haal het onderwerp naar jou toe dan dat je inzoomt via je scherm.

Niet doen: Tegen de zon in fotograferen

Een smartphone camera is er helaas niet voor gemaakt om met tegenlicht een goede foto te maken. Fotograferen met de zon mee zorgt ervoor dat het licht op de foto beter tot zijn recht komt en ook de kleuren beter uitkomt.

9 tips uit The Social Dilemma om je smartphone minder te gebruiken

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.