Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Home & Interior 30 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Geen groene vingers? Zo houd ook jij je planten deze zomer in leven

Planten kunnen een heerlijke boost aan je interieur geven, zorgen voor meer zuurstof in je huis, helpen voor een betere nachtrust en boosten je productiviteit. Alleen maar voordelen, zou je denken. Helaas zorgen ze vaak ook voor veel gedoe. Mochten jouw planten het ook niet langer dan een maand bij jou in huis volhouden.. Luister en huiver: Dit is hoe jij de perfect plant-mom wordt.

Makkelijker kunnen we het je niet maken.

The plantmom-guide

Hoe we het precies voor elkaar krijgen blijft een raadsel, maar maar vrijwel elke plant die we aanschaffen overlijdt binnen de kortste keren. Doodzonde, want vaak is het een flinke investering en ze zijn bijna overal goed voor.

Tip 1: Do research

Verdiep je, voordat je vol liefde aan de slag gaat met het pamperen van je planten, eerst even in het soort plant dat je in huis hebt gehaald. Geen enkele plant is hetzelfde! Zie het als skincare, elke huid is anders en heeft een andere behandeling nodig. De een moet veel gehydrateerd worden, de ander wat minder. Geen idee wat voor plant je voor je hebt en wat voor special-treatment deze nodig heeft? Internet is je beste vriend.

Tip 2: Planten kunnen niet zwemmen

Mocht je het je nog niet zijn opgevallen, dan hierbij een gentle wake-up call: je planten hebben geen zwemdiploma. Als je het lastig vindt om in te schatten hoeveel water je plant nou echt nodig heeft, geef ze dan liever iets te weinig dan te veel water. Van te veel water gaan de wortels van de plant rotten. Resultaat? Het blad wordt geel en bruin of valt zelfs van haar steel af. Altijd goed om de potgrond te checken hoe het staat met de vochtigheid as je merkt dat je plant ongelukkig wordt.

Tip 3: Houd rekening met de seizoenen

Seasons come, seasons go – maar hopelijk blijven je planten voorlopig nog even. Ben je vastberaden je plant voor een langere periode te houden, houd dan rekening met wat de natuur in de verschillende maanden nodig heeft. Zo is plantenvoeding een dikke yes in de lente en zomer, maar kun je dit beter verminderen (of gewoon niet doen) in de winter. Ook het overpotten van je groene vrienden kun je in de winter beter niet doen. Doe dit enkel in de lente (growing-season) en alleen wanneer de wortels boven of onder de binnenpot uit komen. Let hierbij ook weer op dat je niet overdrijft. Het is niet nodig om een plant in een pot van 5cm over te potten naar een pot van 20 cm.

Tip 4: Grote schoonmaak

Groen in huis zorgt ervoor dat de lucht gezuiverd wordt, maar in ruil daarvoor moet jij die groene rakkers zo nu en dan ook eens een frisse schoonmaakbeurt geven. Maak de bladeren van je plant – zachtjes – schoon met een vochtig doekje om de stof te verwijderen of zet haar onder een verfrissende douche. Als er namelijk een laagje stof op de bladeren ligt, wordt het zonlicht geblokkeerd en vindt er minder fotosynthese plaats. Je plant zal dan minder energie hebben om zichzelf in leven te houden. Zorg er bij het douchen wel voor dat de plant in een pot zit met een gat aan de onderkant, anders zal ze alsnog verdrinken.

Mochten jouw groene vingers nog wat meer lessen kunnen gebruiken, volg dan bijvoorbeeld deze accounts op social media als handige daily reminder van heuse “plantfluencers” om je groentjes te verzorgen.

@happyplnts

@hortusconfetti

@plnts_com

Ohja enne – spoiler alert: Mocht je aan de hand van deze tips hopen dat je eigenlijk al stervende plant gered wordt van de dood, dat kunnen we je niet beloven, maar het geeft zeker een boost. Je planten zullen je eeuwig – of in ieder geval voor een paar weken – dankbaar zijn.

Je leert het vanzelf!

Waarom planten het gevoel geven dat we meer controle hebben over ons leven

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.