Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lifestyle 3 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Geld geven op een bruiloft: deze bedragen zijn gangbaar

Wedding season has started. Dat betekent niet alleen dat we op zoek moeten gaan naar leuke outfits, maar ook dat we veel cadeaus shoppen voor aanstaande echtparen. Maar wat zijn nu de ongeschreven regels voor een huwelijkscadeau? En hoeveel geld hoor je te geven op een bruiloft?

Wat betreft de kleding op een bruiloft zijn er een heleboel ongeschreven regels. Zo weten we allemaal dat je geen wit draagt op andermans huwelijk, maar wist je dat rood ook not done is? Nu wel! Tijd om in de etiquette op het gebied van een cadeau te duiken.

Wil je weten wat de prijs is van een gemiddelde trouwjurk, als we toch met geld bezig zijn? Wij zoeken het voor je uit.

Hoeveel geld geef je op een bruiloft?

Het is heel gebruikelijk dat stellen geld als huwelijkscadeau vragen, want bruiloften zijn duur. Zeker als je in het buitenland trouwt. Zo kost een bruiloft in Italië al snel 50.000 euro, kwamen we laatst achter. Maar ook als je in Nederland trouwt lopen de kosten hoog op. Met gekregen geld wordt vaak een deel van de bruiloft betaald.

De vuistregel is dat je ongeveer een bedrag geeft wat jij kost, dus hoeveel het bruidspaar aan jou kwijt is die dag. Als jij mee eet en op het feest bent, dan is een bedrag tussen de 50 en 150 euro gangbaar. Als je geen geld geeft, maar juist een cadeau, dan is dit ook het bedrag om aan te houden.

Hoeveel geld geef je als avondgast?

Als je alleen uitgenodigd wordt voor het feest ‘s avonds, dan ben je een avondgast. Dit betekent vaak dat je bijvoorbeeld een kennis of een collega van (een van) het bruidspaar bent. Aangezien je minder lang bij de bruiloft bent (en dus minder kost) en de band minder sterk is, is een bedrag tussen de 25 en 50 euro normaal.

Factoren om rekening mee te houden

Heel handig die vuistregels, maar als je jouw cadeau bepaalt, dan wil je vooral rekening houden met wat je kunt geven. Wat je niet hebt, kun je namelijk ook niet geven. Stel daarom vast wat jij kan missen en bepaal daarna het bedrag.

Daarnaast zijn sommige bruiloften ook al duurder om bij te wonen. Denk hierbij aan bruiloften in het buitenland waarbij je het verblijf en vervoer zelf regelt. Dat er dan wat minder overblijft voor het cadeau is niet gek.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.