Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Career 14 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Gen Z skipt de traditionele carrièreladder: dit is hoe deze generatie wél carrière maakt

Hard werken, carrière maken en zo snel mogelijk de traditionele carrièreladder beklimmen, is lange tijd de definitie van succes geweest. Maar vandaag de dag kijkt Gen Z met een andere bril naar carrièrepaden. Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat niet-lineaire carrièrepaden aan populariteit winnen onder jonge, Nederlandse professionals tussen de 18 en 26 jaar.

Maar liefst 8 op de 10 overwegen om dit jaar van baan te veranderen, bijna de helft (41%) is van plan om in die zoektocht te kijken naar een baan buiten hun huidige sector of functie.

Gen Z skipt de carrièreladder

De dagen van een zorgvuldig gepland, lineair pad lijken voorbij te zijn voor de jongste generatie op de arbeidsmarkt. Zij richten zich minder op de baan die ze over 10 jaar bereikt willen hebben en meer op persoonlijke ontwikkeling en nieuwe skills leren. Bijna de helft (45%) van de ondervraagde Gen Z’ers geeft dan ook aan dat zij het leren van vaardigheden belangrijker vinden dan het behalen van carrièredoelen.

Afstappen van een gebaand pad kan echter ook spannend zijn: 4 op de 10 (41%) ervaren angstgevoelens om ervan af te wijken. Daar komt nog eens bij dat ze zichzelf vergelijken met hun omgeving: 1 op de 3 denkt dat iedereen om hen heen wél een duidelijk beeld heeft van het carrièrepad dat ze willen volgen.

Daarnaast ervaren Gen Z’ers dat hun generatie in vergelijking met andere generaties oneerlijk benadeeld wordt op de arbeidsmarkt (37%). Het is voor 4 op de 10 moeilijker om een goede balans te vinden tussen carrièredoelen en financiële behoeften, vanwege de hoge kosten van levensonderhoud. Ook denkt meer dan 1 op de 3 (35%) dat andere generaties een voorkeurspositie hebben op de arbeidsmarkt in vergelijking met hun generatie.

Wie of wat beïnvloedt carrièrepaden?

Afwijken kan dus best eng zijn, of dat nou veroorzaakt wordt door financiële onzekerheid of doordat je niet weet welke richting je loopbaan op gaat. Het kan daarom helpen om je omgeving om support te vragen. Meer dan de helft (52%) van de jonge professionals denkt dan ook dat betere begeleiding zou helpen een baan te bemachtigen waar ze gelukkiger mee zijn. Nu richten Gen Z’ers zich met name tot familie (33%), vrienden (26%) en collega’s (23%) als de voornaamste bronnen van inspiratie voor hun carrièrekeuzes in de steeds veranderende arbeidsmarkt.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.