Julia Schaap
Julia Schaap Bizarre Bekentenis 19 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Iris (25): ‘Mijn vriendinnen sluiten mij buiten, omdat ik meedoe aan Dry January’

Iedere week doet een lezeres bij ons haar verhaal. Dit kan een bekentenis zijn, maar ook een zorg óf een gedachte die zij hebben. Van ongemakkelijke dates tot vriendinnenirritaties, en van geldzorgen tot geheime verlangens. Deze week doet Iris (25) haar verhaal.

Vandaag lees je het verhaal van Iris* (25). Haar vriendinnen nodigen Iris niet meer uit, sinds ze gestopt is met drinken.

Hi Iris, wil jij ons iets meer vertellen over jouw probleem?

“Heel graag. Dit jaar doe ik mee aan Dry January, ik drink dus deze hele maand geen druppel. Hoewel ik het zelf erg fijn vind om een maand niks te drinken, zien mijn vriendinnen dat anders. Deze maand nodigen ze mij nergens meer voor uit, valt me op. Als ik vlak voor het weekend vraag of er al plannen zijn, zeggen ze dat er al plannen zijn gemaakt. Soms kan ik met moeite mee, maar vaak ook niet. Reserveringen vol, ‘de mensen ken ik niet’ of er zijn geen tickets meer: ze verzinnen de domste redenen om mij thuis te houden. Vervolgens zie ik dan dat ze aan het borrelen zijn op het terras of gewoon bij iemand thuis.”

Waarom kan jij niet mee met je vriendinnen?

“Normaal gesproken ging ik altijd mee, maar nu kan dat blijkbaar niet meer omdat ik even niks drink. Het maakt toch niet uit of je nou drinkt of niet? Ik ben ook gezellig zonder alcohol. Ik denk dat mijn vriendinnen mij een pretverpester vinden omdat ik de drank even laat staan. Ik snap best dat er soms andere plannen zijn gemaakt, ik hoef ook echt niet overal bij te zijn. Toch vind ik het nu wel vreemd worden, want normaal kwam het een keer in de zoveel weken voor dat mijn vriendinnen andere plannen hadden. Nu is het elke week raak.”

Denk je dat dit komt door Dry January of zal er een andere reden zijn?

“Ik hoop dat ze me wel weer uitnodigen als het februari is, wanneer ik wel weer kan drinken. Toch heb ik er wel een vervelend gevoel over. Drank is toch geen basis om het leuk te hebben met elkaar? Ik heb het een keer aan een van mijn vriendinnen gevraagd, maar die draaide om de vraag heen. Het is ook niet zo dat al mijn vriendinnen met elkaar zijn, maar wel een groot deel. Vaak hebben degene die missen al andere plannen. Ondanks dat ik geen plannen heb, word ik alsnog overgeslagen.

Ik snap best dat je voor uitgaan even lekker wil indrinken, maar het maakt niks uit of ik nou wel of niet drink, lijkt mij. Ik durf het eigenlijk ook niet meer te vragen, want ik word toch wel weer afgezegd voor mijn vriendinnen.”

Rowen (19): ‘Ik ben dus ontzettend allergisch voor alcohol en zó kwam ik daar achter’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.