Gina Koninkx
Gina Koninkx Post 5 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Vet gestrest? Loop een extra rondje door het bos want er is geen plek op de wereld waar je rustiger van wordt als de natuur

Het lijkt soms wel onmogelijk om even stressvrij te kunnen leven. Of het nou je studie, je werk, relatie of vriendschappen zijn, veel factoren hebben invloed op je stresslevel. En omdat er zoveel factoren zijn die invloed hebben op jouw gemoedsrust, is het dus ook niet zo gek dat je af en toe echt te gestrest bent. Het is belangrijk om op die moment extra goed op jezelf te letten.

Niemand gaat erop vooruit als hij of zij gestrest is. Het is dan ook belangrijk dat je op zo’n moment wat kan doen om je gedachten te verzetten en je mind weer in balans te krijgen.

Gestrest? Ga dan het bos in

Maar wat helpt nou écht tegen stress? Uit tal van onderzoeken blijkt het antwoord toch vrij simpel: de natuur. Het is de nummer een plek waar je van je stress afkomt. Volgens de Attention Restoration Theory omdat er tijdens een boswandeling geen aandacht van je wordt gevraagd van de omgeving. En als iets je stress bezorgd, is het juist wél continu focussen op iets waar je mee bezig bent.

Exact het tegenovergestelde doen, zorgt er dus voor dat je die aandacht en focus laat varen en je hoofd langzaamaan wat leger (en rustiger) wordt. In tegenstelling tot dingen die wel je aandacht vragen, valt het bos in de categorie ‘Indirect Attention’. Je aandacht wordt gepakt door dingen waar je niet per se naar zoekt. Je ziet kastanjes liggen op het pad, het valt je op hoe groen de bladeren zijn of je luistert onbewust naar het sijpelen van druppels op de bomen. Heerlijk.

Maar wat als je er op je werk even niet uit kan? Zorg ervoor – en kaart het desnoods aan bij je leidinggevende – dat er voldoende planten om je heen staan. Het is goed voor je mind hier af en toe naar te kunnen staren en veel planten zorgen er ook nog eens voor dat de ruimte rijk blijft aan zuurstof.

De natuur is ook goed voor je gezondheid

Naast dat de natuur duidelijke invloed heeft op je mind als je gestrest bent, heeft het bos ook een positieve invloed op je gezondheid. De lucht in het bos is ontzettend zuurstofrijk en zit vol microben en phytonciden. Deze stofjes zijn goed voor onze gezondheid en schijnen ook nog eens een ontstekingsremmende functie te hebben.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.