Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Reizen 21 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

‘Gig tripping’ is de reistrend van 2024: doe jij er al aan mee?

Het festivalseizoen is begonnen en supersterren als Taylor Swift hebben grote concertreeksen gepland staan. Mensen reizen de hele wereld over naar hun favoriete muziekoptredens, ook wel gig tripping genoemd. Het is één van de grootste reistrends dit jaar volgens Skyscanner.

Waarom doen mensen aan gig tripping? Soms omdat kaartjes alleen nog in een bepaald land verkrijgbaar zijn of omdat hun idool alleen daar op het podium staat. Maar ook omdat de prijzen in het buitenland goedkoper zijn. Dit is de reden waarom gig tripping in Europa steeds populairder wordt – en wij zetten de goedkoopste plekken om dat te doen.

Waarom is gig tripping ineens zo’n ding?

Het leven is duur. Reizen is duur. Concerten zijn duur. Alles is duur. Precies daarom wordt er steeds vaker gekeken om reizen en geld besparen te combineren. Eerder werden destination dupes al veelvuldig gedeeld op TikTok, nu is gig tripping de trend.

Gig tripping houdt in dat je naar een plek afreist om de gig van je favoriete artiest te zien: van een concert in een stadion tot een dj-set op een festival. Laura Lindsay, Trends and Destinations Expert bij Skyscanner, zegt: “We weten dat de populariteit van bestemmingen nauw samenhangt met entertainment, kunst en beroemdheden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat artiesten en hun tourdata een belangrijke rol spelen in welke bestemmingen trending zijn.

De goedkoopste plekken in Europa

Als je geld wil besparen, waar moet je dan naartoe?

Leeds: 88% van de optredens onder de €20
Leeds staat niet alleen bekend om het gelijknamige festival, maar biedt ook talloze kleinere podia waar je goedkope kaartjes voor optredens kunt kopen. Reis naar deze stad in Yorkshire en bezoek plekken als de Duck & Drake, Hyde Park Book Club en The Domino Club.

Bordeaux: 85% van de optredens onder de €20
Denk je bij Bordeaux alleen aan wijn? Verrassend genoeg kent deze grote maar relatief goedkope stad een echte indiescene. Wij tippen Darwin, waar je niets of maximaal €5 betaalt voor een optreden, en Le Rocher de Palmer.

Rome: 83% van de optredens onder de €20
Niet alleen een stad van eeuwenoude architectuur, maar ook van muziek. Van post-punk tot alt-rock, house en jazz, in Rome vind je een heleboel kleinere podia voor muziekliefhebbers. Enkele van onze favorieten zijn Gregory’s Jazz Club en Monk Club.

Milaan: 80% van de optredens onder de €20
Milaan heeft beroemde en legendarische muziekpodia zoals La Scala, maar je kunt ook gratis of voor een paar euro een optreden bijwonen. Ga hiervoor naar Santeria Social Club en Blue Note Milano.

Parijs: 78% van de onder de €20
Een trip naar Parijs kan duur uitvallen, maar qua muziek hoeft dat niet zo te zijn. Als je van klassieke muziek houdt, raadpleeg dan L’Officiel des spectacles, een handige programmagids. Hier kun je zien welke klassieke concerten er in kerken in de stad worden gespeeld. Check ook de optredens bij Canal 93 en Mains d’Œuvres.

Maar ook gaan we massaal naar steden als Parijs, Brussel of Berlijn om onze favo artiesten te zien. Wat dacht je van Taylor Swift, Coldplay of Harry Styles? Die concerten zijn bijzonder populair en vaak snel uitverkocht. Wat doe je dan als je deze artiesten toch in het echt wil zien en geen VIP-plekken wil of kan betalen? Juist, dan boek je een ticket naar ‘t buitenland.

Rennen: dit zijn 6 signalen dat je met een narcist te maken hebt 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.