Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Geld 21 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Wat gebeurt er eigenlijk als jij je studieschuld niet aflost?

In september 2015 ging het leenstelsel in Nederland in. Iedere student die sindsdien geld leende van de staat om de studie te betalen, gaat met een flinke studieschuld de arbeidsmarkt op. Na twee jaar begint de periode van terugbetalen, maar wat als je dit nu gewoon niet doet?

Kan je *schijt* hebben en gewoon niet je studieschuld (waarvan de rente ook flink omhoog ging) terugbetalen? Klinkt verleidelijk, maar er zitten wel degelijk gevolgen aan.

Dit gebeurt er als jij je studieschuld niet afbetaald

Als je tussen 2015 en 2022 hebt gestudeerd, dan is de kans groot dat jij een studieschuld hebt. In de eerste twee jaar na je studie krijg je nog even ‘ademruimte’, maar daarna is het toch echt tijd om terug te gaan betalen. Je krijgt een brief van Dienst Uitvoering Onderwijs (ook wel DUO) waarin het maandelijks aflosbedrag wordt gedeeld. Daarna kan het feest van afbetalen beginnen. Wat als je besluit het geld niet over te maken?

Dat gaat helaas niet zo makkelijk. Als je de oproep tot terugbetalen negeert, dan vallen er de opvolgende maanden nog een paar herinneringsbrieven op de mat. Als DUO merkt dat iemand niet betaalt, schakelen ze uiteindelijk het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in. Mocht je echt niet willen betalen, dan kan je bezwaar maken per brief. Of je er zo makkelijk vanaf komt, dat is maar de vraag. Als je zonder iets te melden niet dokt, kom je na een tijdje dus in aanraking met een deurwaarder. Niet fijn.

5 tips om je studieschuld sneller af te lossen

Wat als jij jouw studieschuld echt niet kan aflossen?

Als jij jouw studieschuld wel zou willen aflossen, maar om financiële redenen niet kan, dan zijn er drie opties.

1. Het bedrag van de aflossing verlagen

Als jouw inkomen de afgelopen twee jaar is gedaald, kun je aan DUO vragen om een lager maandbedrag. Zij berekenen dan hoeveel je moet betalen op basis van jouw inkomen van vorig jaar of dit jaar. Als je geen verlaging krijgt, moet je het normale bedrag betalen.

2. Een pauze tijdens het aflossen

Als je een financiële tegenslag hebt, kan je met DUO afspreken om een periode niet af te lossen. Tijdens deze betaalpauze hoef je even niets te betalen. Dit kan op twee manieren: maximaal 60 maanden achter elkaar of maximaal 60 maanden verdeeld over meerdere periodes.

Als je niet aflost, worden deze maanden door DUO toegevoegd aan jouw aflossingsperiode. Hierdoor duurt het langer voordat je jouw lening hebt terugbetaald, langer dan de normale periode van 15 of 35 jaar.

3. Kwijtschelding aanvragen

In hele uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat (een deel van) de studieschuld wordt kwijtgescholden. Kwijtschelding kan in drie situaties plaatsvinden:

  1. Als je de studieschuld niet binnen de afgesproken tijd kunt terugbetalen
  2. Bij overlijden. DUO vraagt je erfgenamen niet om jouw studieschuld terug te betalen
  3. Als je om medische redenen niet kunt terugbetalen. Dit moet je dan wel in goed overleg met DUO afspreken.

Dus helaas: gewoon terugbetalen. Als je dat gewoon netjes elke maand doet, ben je er ooit vanaf. Ooit.

Mina (29): ‘Mijn vriend betaalt studieschuld van onze gezamenlijke rekening’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.