Demi de Ruiter
Demi de Ruiter Beauty 10 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Huh? Dit is waarom je haar droog föhnen tóch beter is dan het laten drogen aan de lucht

Er bestaat veel onenigheid over wat nu eigenlijk de juiste manier is om je haar te drogen nadat je het gewassen hebt. Föhn je het droog of laat je het opdrogen aan de lucht? Het laatstgenoemde wordt door de meesten gezien als de minst schadelijke manier voor je geliefde lokken, met föhnen stel je het haar immers bloot aan hoge temperaturen die je haren kapot kunnen maken. Toch schijnt het dat je haar aan de lucht laten opdrogen meer kapot maakt dan je lief is. Wij leggen uit waarom je voortaan je lokken na het wassen misschien tóch beter kunt droogföhnen.

Haren drogen na het wassen

Het inplannen van een lekker haar-was-momentje is meestal een gedoe op zich. De timing hiervan bepaalt vaak al hoe jij je lokken droogt. Was jij je haren vlak voor je de deur uitstapt, dan zul je vast en zeker vaak je föhn in de strijd gooien zodat je niet met een hoofd vol natte haren naar buiten hoeft. Was jij je haren voor het slapen gaan of op een moment dat je de deur niet uit hoeft? Dan zal het wellicht vaker voorkomen dat je er voor kiest om je haar even een break te geven van alle hitte-tools door het aan de lucht te drogen.

Waar je in dit geval waarschijnlijk denkt je haar een plezier te doen, schijnt niets minder waar te zijn. Onderzoek wijst namelijk uit dat je haar aan de lucht laten opdrogen nóg schadelijker kan zijn dan de hitte van een föhn. Wacht, wat?

Wanneer je haar voor een langere periode nat is, kan dit schade aanrichten aan het “cell membrane complex”, dat dient als de lijm die je haarschubben bijeen houdt. Dit komt doordat je haren in een staat van “hygral fatique” komen. Dit houdt in dat het haar opzwelt door het vocht, waardoor er meer druk ontstaat op de de proteïne en de haarschubben die je haar intact houden. Hoe langer je haar dus nat is, hoe langer het gevoelig is voor breekbaarheid en beschadiging.

Maar wat moet je dan wél doen?

@manesbymell

FACT: air drying can be MORE damaging than blow drying — PLUS it’s bad for your scalp health 😅 Bottom line: SPEED TO DRY! #hairtok #hairscience #manesbymell #curlyhair #curltok

♬ Time Machine – Muni Long

In deze TikTok video legt @manesbymell nog eens uit hoe het precies zit met de schade die het natuurlijk opdrogen van je haar aanricht. Oké duidelijk, maar, hoe moeten we dan wél onze haren drogen na het wassen? Het doel is om je natte haar zo snel mogelijk droog te maken, omdat het op zijn sterkste is in droge staat. Volgens Mell kunnen we dit het beste doen door het haar te drogen op een minder hete stand óf door gebruik te maken van een diffuser kop op de föhn.

Door het haar te drogen met zo’n diffuser kopstuk, komt de hitte van de föhn minder direct in contact met de haarschubben. Houdt de föhn minimaal 15 centimeter van de haren af terwijl je hem constant beweegt zodat de hitte niet te lang op één plek blijft. Op deze manier is de schade van het föhnen van je haar minimaal én voorkom je de schade van het natuurlijk drogen doordat je haar niet de hele dag nat is.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.