Julia Schaap
Julia Schaap Beauty 12 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Last van haaruitval? Waarom veel mensen hier mee te maken krijgen in het najaar

Nu het najaar écht gearriveerd is, voelen we dat ook echt aan ons lichaam. Zo slaap je slechter of kom je zelfs in een herfstdip. Ook kan je last krijgen van haaruitval. Door de koude maanden en korte dagen raakt je lichaam een beetje van slag. Het goede nieuws: je bent niet de enige.

Waarom valt mijn haar uit?

Als je nog nooit last hebt gehad van haaruitval, is het logisch dat je je kapot schrikt als je een volle dot haar in je handen hebt. Toch is het volkomen normaal. Bij veel vrouwen valt het haar rond dezelfde periode uit, dit is meestal als het najaar van start gaat.

Je ‘haar’ kent twee fases: de leef-fase en de rustfase. In de leef-fase, groeit je haar jaren lang. Vervolgens heb je de rustfase die twee tot vier maanden duurt, waarbij er weer nieuwe wortels voor je haar worden aanmaakt. Tussen deze twee fases vallen er ook haren uit, maar dat merk je bijna niet. Het is bij veel vrouwen zo dat rond het najaar veel haar in de rust-fase zit, die door de koude periode en de lage UV-index dan uitvallen. Heel logisch eigenlijk.

 

Hoe lang duurt dit proces?

Het is dus volkomen normaal dat je haar uitvalt. Er worden namelijk ook weer nieuwe wortels aangemaakt waardoor je altijd ongeveer hetzelfde aantal haren op je hoofd hebt, dus je hoeft je geen zorgen te maken. De periode van haaruitval tussen duurt tussen de één en drie maanden en is bij iedereen weer anders. De één merkt er niet veel van, de ander zal wat vaker haren zien liggen en merken dat je weer heel veel kleine haartjes hebt.

Wat kan je hieraan doen?

Als je hier graag wat aan wil doen zou je scalp shampoo kunnen gebruiken om je hoofdhuid gezond te houden. Toch kan je het niet helemaal behandelen, het is namelijk geen ziekte maar onderdeel van hoe ‘de natuur’ werkt. Toch kan je wel een aantal dingen doen om haaruitval te minimaliseren. Zo zou je volgende zomer al kunnen beginnen met het verzorgen van je haar, waardoor je in het najaar minder last hebt van haaruitval. Zink is een goed supplement om te slikken, als je haaruitval wil verminderen.

Klaar met pluizig haar? Deze TikTok-viral haarolies zijn het geheim voor glanzende lokken

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.