Julia Schaap
Julia Schaap Body & Mind 1 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Hangxiety is geen pretje: hoe komt het en wat doe je ertegen?

De kans is groot dat jij vandaag met een kater op de bank ligt. Niet zo gek, op de dag na Oud en Nieuw. Een kater is vervelend, maar Hangxiety is misschien nog wel erger. Hierbij heb je last van stress, angstige gedachten en in de heftigste gevallen ook paniek. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de Hangxiety makkelijk te tackelen.

De combinatie van een hangover en anxiety is geen pretje.

Wat is Hangxiety?

Hangxiety ontstaat op de dag nadat je veel te diep in het glaasje hebt gekeken. Je gaat constant herhalen wat je die avond hebt gedaan, ook appjes worden nagelezen en bij sommige wordt zelfs de hele belgeschiedenis bekeken. Je kan niet stoppen met nadenken en dit kan onrustige gevoelens oproepen. Hangxiety heb je tegelijk met een kater, dus waarschijnlijk ben je er na één (of soms twee of drie) dagen weer vanaf.

Hoe ontstaat Hangxiety?

Tijdens het drinken van alcohol ontstaat er een dopamine-rush, deze is van korte duur. Hoe meer je drinkt, hoe langer de dopamine-rush duurt. Zo voel je je op het moment zelf ontspannen, terwijl je je de dag erna juist onrustige gevoelens kan ervaren. Dit komt omdat de dopamine dan is afgenomen. Dit heeft een effect op je humeur. Door minder te drinken, zal je ook minder last hebben van Hangxiety. Soms is een feestje de Hangxiety zeker waard en moet je dit maar even voor lief nemen, net zoals de kater.

Wat kan je tegen Hangxiety doen?

De belangrijkste tip is minder drinken, maar dat is vaak al te laat als je Hangxiety hebt. Sommige mensen drinken alcohol om nare gevoelens te onderdrukken, waardoor zij ook gevoeliger zijn voor Hangxiety. Het is dus belangrijk om die nare gevoelens eerst te verhelpen, dit kan je doen door met een psycholoog te praten. Neem ook je rust, geeft je lichaam even een pauze. Drink ook veel water en eet gezond, hierdoor zal je ook opknappen en zal je ook minder last hebben van de kater.

Al gehoord van FOMA (fear of missing alcohol)? Zo ga je ermee om als je minder probeert te drinken

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.