Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Body & Mind 23 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Hardlopen in de kou? 5 tips van een personal trainer

Het is januari en het wordt steeds kouder in Nederland. Zorgt dat ervoor dat jouw motivatie om buiten te hardlopen ook onder het vriespunt komt? Deze 5 tips van een personal trainer gaan je helpen om tóch te kunnen genieten van een rondje hardlopen in de winter.

Onderstaande tips komen van een Gabrielle Bolin, een personal trainer die schrijft voor theeverygirl. Maar voordat je te hard van stapel loopt: Hardlopen vs. wandelen: wat is nu eigenlijk beter voor je?

Hardlopen in de kou met 5 tips

1. Kleed je warm aan

Wellicht een inkoppertje, maar zeker belangrijk om rekening mee te houden. Je wilt niet verkleumen als je naar buiten gaat voor een run. Zorg dus voor een warme trui en eventueel een thermolegging om de benen warm te houden.

Ook accessoires kunnen je helpen: oorwarmers en mutsen, wanten of een windjack zorgen ervoor dat jij lekker warm blijft.

2. Doe een goede warming-up

Rennen met een koud lichaam in de kou? Niet zo’n goed idee. Dit kan zorgen voor blessures – en die wil je ten alle tijden voorkomen. Zorg er daarom voor dat je goed opwarmt voordat je naar buiten gaat. Doe een aantal stretches en get that blood flowing.

Minstens zo belangrijk als je workout zelf: de opwarming! 5 fijne oefeningen

3. Blijf droog!

Ontzettend belangrijk als je in de (vries)kou buiten wilt rennen: kleding waarmee je droog blijft. En dan bedoelen we niet de regen, maar zweet. Als er zweet onder jouw kleding blijft hangen, dan wordt het zweet koud. Hierdoor krijg jij het weer extra koud – niet echt fijn dus.

Zorg er daarom voor dat je kleding aantrekt die het zweet zo snel mogelijk opneemt. Nylon, spandex en polyester zijn goede opties.

4. Zorg ervoor dat je zichtbaar bent

In de winter is het nou eenmaal eerder donker dan in de zomer. Waar je in de zomer ‘s avonds rond 21:00 nog zonder problemen buiten loopt, is het in de winter op dat moment al pikkedonker. Zorg er daarom altijd voor dat je zichtbaar bent. Koop een reflecterend hesje, gebruik een hoofdlamp of zorg voor een neon band om jouw arm. Zo zorg je ervoor dat auto’s, fietsers en voetgangers jou altijd kunnen zien.

5. Switch naar een loopband

Zie je bovenstaande tips écht niet zitten en zakt de moed je in de schoenen als je naar buiten kijkt? Schrijf je dan in bij een sportschool. Bij veel sportscholen is het mogelijk om een maand of drie maanden lid te worden. Zo kan je makkelijk de koude maanden overbruggen. Stap op een loopband en voorkom dat je jouw conditie helemaal kwijtraakt.

Hardlopen voor beginners: 6 tips waarmee je blessures voorkomt en rennen zelfs leuk gaat vinden

theeverygirl

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.