Julia Schaap
Julia Schaap Body & Mind 6 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Mensen hebben massaal last van een ‘herfst burn-out’: zo voorkom je deze dip

De zomer is nu officieel voorbij, waardoor iedereen weer volop aan het werk gaat. Velen vinden het fijn om de dagelijkse routine weer op te pakken, terwijl anderen hier een onrustig gevoel van krijgen. Dit wordt ook wel een herfst burn-out genoemd.

Doordat we nu veel dagen binnen doorbrengen, is het voor velen lastig om gemotiveerd te blijven en om doelen na te streven. Hoe kom je aan zo’n burn-out? En hoe vermijd je het juist? Wij hebben een aantal tips.

Wat veroorzaakt de herfst burn-out?

In de zomer breng je veel tijd buiten door, waardoor je vitamine D binnenkrijgt. In de herfst is dat wel anders; de dagen zijn korter en je zit veel binnen. Het effect van de overgang tussen deze twee seizoenen wordt ook wel seasonal affective disorder (SAD) genoemd. Hierbij ervaart je lichaam een grote druk,  die flink tegen je biologische klok ingaat. Dit komt omdat je in de herfst weer aan het werk moet, terwijl zomer vaak in het teken staat van relaxen en leuke dingen doen. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om de herfst burn-out te vermijden komend najaar.

Zorg voor de juiste balans

Naast je carrière, is het belangrijk om ook een fijn privé leven te hebben. Stel grenzen wat werk betreft: zet bijvoorbeeld je telefoon uit na een werkdag en werk niet in de weekenden. Hierdoor heb je tijd om jezelf op te laden en om van je vrije dag te genieten.

Alsnog je droomcarrière najagen, zonder al te veel stress? Daar helpen deze tips je bij.

Let op je gezondheid

Wij mensen hebben de neiging onszelf te verwaarlozen als we even niet lekker in ons vel zitten. Door een gezonde levensstijl aan te houden blijf je gemotiveerd en kan je beter presteren op werk. Zorg dat je genoeg slaap krijgt, gezond eet en sport. Hierdoor voel je je energieker en voorkom je de herfst burn-out.

Onderhoud contacten

Zorg ervoor dat je jezelf niet isoleert. Onderhoud de contacten waar je energie van krijgt. Als je voelt dat je niet zo lekker in je vel zit, is het belangrijk om hierover te praten met de mensen die je liefhebt. Je bent niet de enige die last heeft van dit fenomeen en door het gesprek aan te kaarten kom je er misschien achter dat iemand uit jouw kennissenkring ook rondloopt met een herfst burn-out.

Deze bedrijven geven hun werknemers extra vakantiedagen cadeau

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.