Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Social Media 24 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Het begrip ‘Girl Math’ is trending en dat is minder onschuldig dan je denkt

TikTok heeft weer een nieuwe trend ontketent, namelijk ‘Girl Math’. Een term die de uitgaven van jonge vrouwen met – laten we zeggen – creatieve, maar onlogische berekeningen rechtvaardigen.

Zo kost een tas van €800 ineens nog maar €20.

Nieuwste trend op TikTok

Bedenk eens: wanneer iets minder dan €5 kost, dan is het praktisch gratis. Als je een item terugstuurt en het terugbetaald krijgt, dan heb je eigenlijk geld verdiend. Heb je maanden geleden betaald voor een vakantie? Tegen de tijd dat je gaat, voelt het alsof het gratis is. En als je iets koopt met geld dat je in je zak hebt gevonden, is een cadeautje. Dit zijn een aantal van de bijdehante redeneringen achter ‘Girl Math’, de nieuwste TikTok-trend.

Nog geen maand nadat er onder andere door The New York Post statements werden gemaakt om de trending ‘Girl Dinners’ te denormaliseren, verschijnt er nu ‘Girl Math’. Het is een strategie om grote of onnodige aankopen te rechtvaardigen. Hoewel de berekeningen niet nieuw zijn, is de manier waarop ze omarmd worden dat wel. De rekensommen worden nu gekoppeld aan vrouw-zijn en de manier waarop we onszelf af en toe willen trakteren.

Hoe ‘girl math’ werkt

Voor degenen die de hogere wiskundige trucjes nog niet langs hebben zien komen. Wanneer je Girl Math bijvoorbeeld toe wil passen op een jas van €320, dan rond je dit bedrag eerst af naar €300. Dit bedrag deel je dan door het aantal keer dat je de jas gaat dragen. Laten we zeggen, zo’n 20 keer. Dan geeft je dat een kostprijs, per gebruik, van €15. Na deze 20 keer ruil je de jas met een vriendin (en krijg je dus technisch gezien een nieuwe jas) en wanneer je de jas weer terugkrijgt, verkoop je ‘m online voor €75. Dan heb je – volgens de Girl Math – dus eigenlijk geld verdiend.

De meest populaire vormen

Er zijn allerlei verschillende soorten Girl Math’s. De meest populaire zijn het berekenen van de kostprijs per gebruik, verzonken kosten en vermeden kosten.

De kostprijs per gebruik

De prijs van een item gedeeld door hoe vaak het wordt gebruikt. Hoe lager de prijs per gebruik, hoe zuiniger de aankoop. Bijvoorbeeld: een tas die meerdere tassen vervangt, wordt gedeeld door het aantal tassen dat het vervangt en/of hoe vaak je het zult gebruiken.

De verzonken kosten

Geld dat is uitgegeven en wordt geretourneerd. Bijvoorbeeld: als je een top van €50 koopt en je deze retourneert, dan is alles wat ik koop met die €50 gratis.

Het ontlopen van verwachtte kosten

Toekomstige kosten die kunnen worden vermeden door nu – zo snel mogelijk – actie te ondernemen. Bijvoorbeeld: als je in de zomer een jas koopt met 65% korting, vermijd je de toekomstige kosten die je krijgt wanneer je wacht tot de winter, wanneer de prijs weer stijgt.

Wanneer wordt ‘Girl Math’ een probleem?

Alhoewel ‘Girl Math’-theorieën bedoeld zijn om te lachen, kan het zonder context bijdragen aan roekeloze uitgavenpatronen. Zorg er dus altijd voor dat je een gebalanceerd en realistisch financieel perspectief behoudt. Gratis geld bestaat niet en wanneer je geld op is, is het ook echt op.

 

Alles over de TikTok-trend ‘Girl Dinner’ en waarom mensen het problematisch vinden

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.