Myrthe Hoekstra
Myrthe Hoekstra Love & Life 21 jun 2018
Leestijd: 5 minuten

Bloody Hell: hoe kan je een menstruatie opwekken?

Wij vrouwen hebben er elke maand mee te maken, maar toch zijn er bepaalde zaken die we onszelf constant afvragen. We leerden het ooit tijdens biologie op de middelbare school, maar het is nooit verkeerd om je menstruatie en het opwekken daarvan eens goed onder de loep te nemen.

Bloody Hell

Zo nu en dan is het handig om dieper in te gaan op vragen rondom je menstruatie en daar gaan wij je bij helpen. We willen hiermee niet de taak van een arts overnemen, maar zo krijg je toch een goed algemeen begrip van hoe het precies werkt. Deze keer: kan je een menstruatie opwekken en zo ja, hoe kan je dit het beste doen?

Pssst, ben je benieuwd hoelang het na de eisprong duurt tot je menstrueert? Hier vind je het antwoord.

Kan je een menstruatie opwekken?

Voor degenen onder ons die netjes elke maand ongesteld worden – dit artikel is niet voor jullie. We begrijpen dat jullie dit lezen en waarschijnlijk denken ‘hè, hoefde ik maar niet elke maand door die pijn heen’, maar begrijp ook dat het heel vervelend kan zijn om niet ongesteld te worden als je dit wel wil.

Goed. Wanneer je niet regelmatig ongesteld wordt, betekent dit – no shit Sherlock – dat je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt. Een onregelmatige cyclus hoeft niet per se te betekenen dat je je lichaam niet zelf een beetje kan controleren. Sterker nog: wanneer je onderstaande vier manieren toepast in je leven, zal je zien dat je sneller ongesteld wordt. Lees je mee?

Menstruatie opwekken met medicijnen

1. Ga naar de drogist
Wanneer je ongesteldheid één tot enkele dagen op zich laat wachten, kan je een aspirine nemen. Wanneer het dus langer duurt, heeft het niet zo veel zin om aspirines hiervoor te blijven slikken. Verpulver één tot twee aspirines en voeg deze toe aan een glas water.

Vergeet nooit om de bijsluiter van de aspirines te checken, want een overdosering – ja, ook voor aspirines – kan slecht aflopen.

2. Ga naar de dokter
Wanneer het nog langer duurt, is het een verstandig idee om naar de dokter te gaan. Hij of zij kan je verhaal aanhoren en op basis daarvan verder kijken hoe je geholpen kan worden. Medicijnen die alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar zijn, maar wel heel goed helpen bij het opwekken van menstruatie, zijn Metformine en Duphaston.

Bij deze medicijnen geldt dat je natuurlijk altijd goed naar de dokter moet luisteren, want hij of zij weet wat het beste is voor je gezondheid. Mocht je de medicijnen mogen gebruiken, dan is het ook hierbij een verstandig idee om de bijsluiter goed te lezen.

Menstruatie opwekken met voeding

Ja, je kunt je menstruatieproces dus écht opwekken met voeding. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die hieraan bijdragen, al zal je zien dat het ene voedingsmiddel beter voor je werkt dan het andere. Probeer daarom uit wat het beste voor jou werkt.

3. Gemberthee
(Verse) gemberthee is niet alleen heel lekker; het helpt ook nog eens bij het opwekken van menstruatie. Waarom? Het klinkt misschien wat gek, maar gember helpt bij het veroorzaken van het samentrekken van de baarmoeder. Wanneer je dus gember eet of drinkt, kan het als wondermiddel helpen om de menstruatieperiode binnen enkele dagen te laten beginnen.

Pas wel op met de hoeveelheid aan gember je neemt. Een teveel aan de kruid kan namelijk opvliegers en rusteloosheid als gevolg hebben. Sla hier dus niet in door.

4. Selderij
Voor selderij geldt ongeveer hetzelfde. In de groente zit veel apiol, een stofje die ervoor zorgt dat de spieren van de baarmoeder samentrekken. Bovendien zorgt apiol ervoor dat de bloeddoorstroming in de baarmoeder wordt gestimuleerd.

5. Wortels
Naast gember en selderij, helpen wortels ook bij het versnellen van de menstruatiecyclus. Dit komt door het stofje caroteen. Daarnaast kan kurkuma (geelwortel dat vaak wordt gebruikt in de Oosterse keuken) menstruatiepijn verlichten en zorgt het middeltje voor een regelmatige cyclus.

6. Eet en drink vitamine C
Vitamine C helpt bij het vergroten van de hoeveelheid baarmoederslijmvlies, waardoor de kans groot is dat je ongesteld wordt. Hiervoor kan je vitamine C-supplementen slikken (de dagelijks aanbevolen hoeveelheid hiervoor is 60 milligram), maar je kan natuurlijk ook producten eten of drinken waar veel vitamine C in zit. Probeer daarom veel paprika’s, kiwi’s, citrusvruchten, broccoli en tomaten te eten. Drankjes zoals cranberrysap en peterseliethee bevatten ook veel vitamine C.

Om het te laten slagen, heb je een hoge mate van vitamine C nodig. Let wel op dat je niet overdrijft in je voeding, want te veel vitamine C in je lichaam is weer slecht voor je nieren.

Menstruatie opwekken met de omgevingstemperatuur

Misschien wel de makkelijkste methode dat helpt bij het opwekken van je menstruatie, is een warme omgevingstemperatuur. Waarom? Bij het versnellen van menstruatie is de warmte een belangrijke prikkel. Leg bijvoorbeeld een warm kompres op je buik of ga in een heerlijk warm bad liggen. Herhaal dit meerdere keren.

Menstruatie opwekken door je levensstijl aan te passen

  • Rust en ontspan.
  • Zorg voor een gezond gewicht.
  • Sport niet te veel.

En wat als het nog steeds niet lukt?

We willen je helemaal niet bang maken, maar als je alles hebt geprobeerd en je nog steeds niet ongesteld bent geworden, dan is het wellicht een verstandig idee om een bezoekje aan de dokter te brengen. Je kunt hierbij rekening te houden met de volgende punten:

  • Bepaal of je zwanger bent.
  • Ken de andere natuurlijke oorzaken van het uitblijven van je menstruatie.
  • Kijk of medicijnen die je slikt het uitblijven van je menstruatie kunnen veroorzaken.
  • Zoek uit of je een medische aandoening hebt.

Zo. Nu weet jij precies hoe je een menstruatie kan opwekken. Succes.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.