Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 2 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe staat het met de mannenpil? Dit weten we tot nu toe over anticonceptie voor mannen

Op dit moment bestaan er voor onze vrienden van het andere geslacht nog maar twee anticonceptiemiddelen. Ze kunnen kiezen: een condoom of sterilisatie. Dit leidt er in veel heterorelaties toe dat de vrouw zorgt voor de anticonceptie. Maar hoe staat het nou eigenlijk met de mannenpil?

Hi farmaceutische industrie! Hoe kan het dat er 60 jaar na de pil voor vrouwen nog steeds geen pil voor mannen is?

Is 2022 het jaar van meer mannelijke voorbehoedsmiddelen?

Wij vrouwen hebben een waslijst aan opties: de pil, een spiraal, een prikpil, een hormoonstaafje, een hormoonring en ga zo maar door. Voor de mannen is het aanbod schaars: een condoom of sterilisatie it is. Het gevolg hiervan is dat wij vrouwen daardoor vaak zorg dragen voor de anticonceptie, wanneer we seks met een man hebben. Met alle hormonale moodswings, vreetbuien en andere gevolgen van dien…

We zijn toe aan meer anticonceptie voor mannen. Uit een peiling van 3Vraagt bleek in 2021 dat 81% van de vrouwen en 50% van de mannen vinden dat het tijd voor meer mannelijke voorbehoedsmiddelen. Daarbij vind 90% dat je samen verantwoordelijk bent voor de het voorkomen van zwangerschap, niet alleen de vrouw.

Dit weten we tot nu toe over anticonceptie voor mannen

We hebben (een soort van) goed nieuws: de mannenpil is al lange tijd in de maak. Wetenschappers hebben een anticonceptiepil voor mannen ontwikkeld die 99 procent werkzaam is en geen bijwerkingen veroorzaakt, bij muizen. Aan de universiteit van Minnesota is deze pil ontwikkeld, die de zaadcellen van muizen drastisch vermindert. Vier weken na het stoppen met de pil waren de muizen gewoon weer vruchtbaar. Dat geeft goede hoop.

Of toch niet, want voordat de pil ook door mannen geslikt mag worden moet ‘ie door heel veel testen heen. “Of deze pil voor een doorbraak zal zorgen is zeer twijfelachtig”, zegt professor endocrinologie Frank Comhaire. “Het is niet omdat het werkt en veilig is bij muizen dat dat ook het geval is bij mensen.”

Eind dit jaar beginnen onderzoekers met testen op mensen. Maar volgens experts gaat het nog wel even duren voor zo’n pil op de markt is, minstens vijf jaar.

De farmaceutische industrie heeft geen interesse in de mannenpil

Duurt vrij lang voordat die pil voor mannen er is, vind je ook niet? Er wordt al lang gezocht naar de oplossing, en er zijn ook al verschillende doorbraken geweest, maar de échte oplossing blijft uit. “In theorie kan het perfect, maar in de praktijk botsen we altijd op veel bijwerkingen, waardoor de farma-industrie terughoudend is”, zegt professor Guy T’Sjoen van de UGent.

“Anticonceptiemiddelen voor vrouwen zijn een goudmijn voor de farma-industrie. Bedrijven zien dus geen reden om ook nog te investeren in anticonceptie voor mannen. Er zijn ook studies die aantonen dat vrouwen hun mannen niet zouden vertrouwen in het slikken van een anticonceptiepil” zegt professor Frank Comhaire.

Uhm, dit vinden wij een (op z’n zachtst gezegd) frappant argument.

VRT

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.