Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 9 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoelang na een break-up is het oké om weer te daten?

Wanneer relaties verbroken worden is dat altijd een verdrietig moment. Soms komt er woede bij kijken, soms ga je als vrienden uit elkaar. Na een periode van hartenzeer, komt er altijd een moment dat langzaam open gaat staan voor een nieuwe liefde. En misschien zelfs weer eens op date gaat. Maar hoelang na een break-up is het eigenlijk oké om weer te daten?

Het antwoord lijkt ons vrij simpel: altijd. Als jij openstaat voor een nieuwe liefde, dan is dat hét moment om weer de datingscene in te stappen. Toch vroegen we ons ook af wanneer het maatschappelijk geaccepteerd is om weer te daten na een break-up. En dus gingen we op onderzoek uit.

Hoelang hoor je te wachten met daten na een break-up?

Kan je na een week weer op Bumble? Of hoor jij je maanden af te sluiten voor alles wat ook maar een beetje met liefde te maken heeft?

Neem de tijd om te helen

Laten we vooropstellen dat het nemen van tijd erg belangrijk is voor je eigen verwerkingsproces. Wanneer je van de ene relatie in de andere schiet, is de kans groot dat jij de break-up nog een plekje hebt gegeven. We spreken dan van een rebound, in plaats van een nieuwe vlam. En de kans dat het liefdesverdriet later komt, zit er dik in.

Sta jezelf tijd toe om te helen en werk aan je mentale en fysieke gezondheid.

De adviezen verschillen

Ieder verwerkingsproces is anders. Hoelang de relatie duurde heeft hier bijvoorbeeld ook invloed op. Experts geven variërende adviezen, beginnend bij één maand. ”Try to take at least a few months so that you can heal and move on from the end of your last relationship” stelt psychologe Sara Schewitz.

Ook het advies van psychologe Paulette Kouffman Sherman blijft op een paar maanden. “Most people need a month or two to process the breakup, to mourn, and to integrate lessons before jumping back in if they were in a fairly serious relationship. If you dated someone for a year or more, you may need three to four months. On the other hand, you might need less time if your relationship was very short”

De harde conclusie: minimaal één maand, zonder maximum. Het is vooral belangrijk dat jij alle fases doorloopt en alle tijd neemt om je weer comfortabel te voelen in hoe het leven er na de break-up uitziet.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.