Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Geld 27 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoeveel geld hoor je gespaard te hebben op je 25ste?

In onze jonge jaren hadden we een lang-leve-de-lol-instelling. Maar hoe ouder we worden, hoe meer we ons beseffen dat spaargeld niet alleen is om uit te geven op vriendinnenvakanties. Het hebben van een buffer geeft zekerheid. Maar hoeveel spaargeld hoor je nu echt te hebben op je 25ste?

Een leeftijd waarbij velen iets serieuzer met hun geld om beginnen te gaan, maar waarbij er ook ieder weekend nog leuke dingen te doen zijn. En ja, die leuke dingen kosten nu eenmaal geld.

Het gemiddelde spaarbedrag tot 25

Jezelf vergelijken met anderen is niet altijd een goed idee. Toch betrappen wij onszelf vaak op de nieuwsgierigheid naar het spaarsaldo van onze leeftijdsgenoten. Want zijn we op de goede weg? Of hebben andere twintigers al veel meer of minder gespaard? Het zijn vragen die je niet zomaar aan iedereen stelt.

Gelukkig heeft het CBS in 2021 onderzoek gedaan naar de bedragen op de spaarrekeningen van Nederlanders. Daar kwam een gemiddeld spaarbedrag van €9.600 euro uit voor personen tot 25 jaar. De mediaan (het bedrag dat precies in het midden ligt van alle gemeten spaarbedragen) is €3.600.

Hoeveel hoor je gespaard te hebben?

Belangrijk om te zeggen: dit zijn gemeten bedragen, maar wat je ‘gespaard hoort te hebben’ is natuurlijk geen one size fits all. Iedereen heeft een ander inkomen, andere vaste lasten en dus ook een ander bedrag dat maandelijks apart gezet kan worden.

Op deze leeftijd is het belangrijk dat er genoeg geld is om vaste lasten te betalen, daarnaast nog wat leuke dingen te kunnen doen én om een financiële buffer te hebben. Hoe groot die buffer moet zijn, ligt aan jouw levensstijl. Het Nibud heeft een handige tool ontwikkeld waarmee je snel berekend hoeveel geld je achter de hand wil hebben.

Als jij het lastig vindt om te budgetteren, dan kan de 50/30/20 regel je hier goed bij helpen. Met deze simpele truc bepaal jij wat een haalbaar spaarbedrag per maand is. Zo voorkom je dat je iedere maand te veel wegzet, om het vervolgens een deeltjes terug te pakken.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.