Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Sparen 17 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

De doorsnee 30-jarigen hebben dít bedrag aan spaargeld op hun rekening

Sparen is niet makkelijk. Zeker niet in een tijd waarin inflatie een grote rol speelt en de lonen niet even hard mee stegen. De grote vraag van veel jongvolwassenen is dan ook ‘heb ik genoeg spaargeld?’ en ‘is mijn spaarsaldo normaal?’. Iets wat je niet snel aan je vrienden vraagt, maar wel wil weten. Daarom hebben wij wat onderzoek voor je gedaan.

Eerder hadden we het over het gemiddelde spaarbedrag dat 30-jarigen op hun rekening hebben staan. Maar dit is natuurlijk een gemiddelde, waarin ook alle hoge bedragen meegeteld worden. En dus het gemiddelde opkrikken.

Omdat velen nogal schrokken van het gemiddelde spaarsaldo, zijn we ook even gedoken in de mediaan. De mediaan is het getal dat precies in het midden ligt – en wat dus een representatief beeld geeft. En waarbij de rijkere groep dus een minder grote rol speelt. De helft van de groep heeft minder spaargeld, de andere helft heeft meer spaargeld dan de mediaan.

Dit is een ‘normaal’ bedrag aan spaareld voor 30-jarigen

Het gemiddelde spaargeld van 30-jarigen kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals inkomen, levensstijl, schulden en regionale kosten van levensonderhoud. Het eerder genoemde gemiddelde (uit cijfers van CBS), van €16.400 voor de groep van 25 tot 35 jaar, is niet voor iedereen herkenbaar. Mocht je ervan schrikken, houd dan in je hoofd dat dit bedrag wordt opgedreven door de rijkste groep.

Ben jij benieuwd welk spaarbedrag in het midden van de reeks ligt in deze leeftijdsgroep? Dat is het bedrag van €9000. Een stuk lager, dus. De mediaan van ditzelfde onderzoek is €9000. Zo, dat is toch een opluchting.

Dit is het nieuwe minimumloon per 1 juli 2024 en het stijgt fors

Handige tips om meer geld te sparen

Vind jij sparen maar lastig? Deze kleine trucjes helpen je om jouw spaarsaldo tóch te laten groeien.

– Maak vóórdat je jouw koffie, jurk of online winkelmandje afrekent, eerst hetzelfde bedrag over naar je spaarrekening. Dus, ter illustratie: als je een koffie van 2,50 euro op het station wil kopen, maak je eerst 2,50 euro over naar je spaarrekening.

Het trucje om bijna 1.500 euro in een jaar te sparen is heel simpel. Het gaat als volgt: maandag leg je 1 euro opzij, dinsdag 2 euro, woensdag 3 euro, donderdag 4 euro, vrijdag 5 euro, zaterdag 6 euro en zondag 7 euro. Zo spaar je ongemerkt 28 euro per week, zonder dat je het echt in je portemonnee voelt. Net als de kleine aankopen die je altijd doet, merk je er weinig van. De kunst is om die te skippen, dan spaar je dubbel.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.