Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lichaam 12 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit is precies hoeveel uur je per dag zou moeten zitten, slapen, staan en bewegen

Het slim indelen van tijd is een gave waar niet iedereen over beschikt. En een groot deel van de tijd die we hebben, spenderen we zitten of liggend. Sinds vaak wordt gesteld dat ‘zitten het nieuwe roken is’, zoeken we allemaal naar manieren om zo actief mogelijk te blijven. Maar wat is nu de ideale balans voor een optimale gezondheid?

Een nieuw onderzoek heeft precies uitgezocht hoe lang we zouden moeten zitten per dag. Spoiler: dat is een stuk minder dan we doen.

Hoeveel uur per dag zou je ‘mogen’ zitten?

Met slechts 24 uur in een dag, is het soms moeilijk om alle geplande activiteiten in één dag te proppen. Je wil sporten, moet acht uur lang werken, wil je vrienden ook zien, maar voelt tegelijkertijd ook de behoefte om gewoon na het eten op de bank te ploffen en je favoriete serie aan te zetten. En oh: je moet ook nog slapen.

Onderzoekers van de Swinburne University of Technology en het Baker Heart and Diabetes Institute in Australië hebben ontdekt hoe we onze kostbare dagen van 24 uur moeten verdelen, door ze op te splitsen in hoe lang we moeten zitten, staan, slapen en bewegen. Uit het onderzoek bleek dat je het liefst maximaal zes uur zit op een dag. Met een werkdag van acht uur, overschrijdt iedereen met een zittend beroep dit dus al. En dan hebben we het niets eens over de uren die we ‘s avonds op de bank doorbrengen.

hoelang zitten per dag
Pexels

Hoelang slapen, staan en bewegen?

Uit het onderzoek kwamen, naast de zes uur zitten, nog een aantal interessante bevindingen. Dit is hoe je jouw dag volgens het onderzoek het liefst indeelt: 5 uur en 10 minuten staan, 8 uur en 20 minuten slapen, 2 uur en 10 minuten lichte lichamelijke activiteit en 2 uur en 10 minuten matige tot intensieve lichamelijke activiteit.

Onder lichte lichamelijke activiteit vallen dingen als stofzuigen, het huis opruimen en je haar wassen onder de douche. Matige tot intensieve lichamelijke activiteit gaat van wandelen tot zware krachttraining.

Hoe pas je jouw dagelijkse routine aan?

Goed, er is dus wat werk aan de winkel. De grote les uit dit onderzoek is dat we minder moeten zitten en meer moeten staan of bewegen. Dit kan al door kleine veranderingen, bijvoorbeeld door te staan achter je bureau. Of de boodschappen toch even wandelend of fietsend te doen, in plaats van met de auto. Of wat dacht je van wandelende meetings, in plaats van zittend?

Als je moeite hebt om de 8 uur en 20 minuten slaap te halen, dan zijn er ook een aantal trucjes die je kan toepassen. Er zijn een paar dagelijkse gewoontes die je helpen sneller in slaap te vallen en volgens TikTok werkt magnesiumspray ook. Maar stoppen met scrollen op social media in bed is al een goed begin.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.